A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Перший місяць електронного ліцензування – виші вже подали понад 100 справ

Опубліковано 03 квітня 2018 року о 13:46

За перший місяць тестової роботи системи електронного ліцензування виші подали до неї 109 справ, з яких МОН уже опрацьовано 79. Такі дані сьогодні, 3 квітня 2018 року, надало ДП «Інфоресурс» – адміністратор Єдиної державної електронної бази з питань освіти, через яку відбувається електронне ліцензування.

«З 1 червня МОН планує перейти на  ліцензування освітньої діяльності вишів винятково в електронному вигляді. Щоб ця система працювала ефективно і без збоїв, нам треба попередньо її протестувати. Тому з 1 березня на три місяці ми запровадили ліцензування одночасно і в електронному, і в паперовому вигляді. Це, по-перше, дозволяє закладам освіти адаптуватися до нового формату, а, по-друге, дає змогу виявляти наявні помилки та усувати їх», – розповів директор департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування МОН Андрій Шевцов.

Протягом першого місяця представники більшості вишів і фахівці МОН встигли ознайомитись з системою електронного ліцензування та розпочали в ній активну роботу. Однією з головних переваг нової системи вони відзначили її зручність та можливість значно заощаджувати час.

Так, ЄДЕБО автоматично формує ліцензійну справу та підтягує частину інформації із вже раніше внесених в неї даних, наприклад щодо керівництва вишу, кількості студентів, викладачів тощо. Водночас система блокує можливість подачі справи, якщо вона зібрана не в повному обсязі.

Ще одна важлива перевага електронного ліцензування – прозорість системи і повне усунення корупційних ризиків. Зокрема, ліцензійні справи реєструються в порядку надходження їх до МОН і розглядаються відповідно до електронної черги.

«Тобто в системі одразу видно, коли надійшла справа. І якщо раптом виникне ситуація, що комусь надають переваги у розгляді, а когось навпаки – «притримують», то це теж одразу буде видно і на це буде відповідне реагування. Також електронне ліцензування дозволяє повністю усунути контакти вишів з експертами, які розглядають справи, забезпечивши надання адмінпослуги в форматі так званого єдиного вікна», – пояснив Андрій Шевцов.

За його словами, до кінця року МОН планує охопити електронним ліцензуванням не тільки заклади вищої освіти, а й заклади професійної освіти.

Докладні роз’яснення  стосовно роботи модулю «Електронне ліцензування» в ЄДЕБО надаються ДП «Інфоресурс». Інструктивні матеріали можна знайти за посиланням.

Нагадуємо, що раніше Міністр Лілія Гриневич наголосила, що держзамовлення на магістратуру з «Права» потрібно узалежнити від результатів випускників вишів на профільному ЗНО.