A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Переваги, зміст та процес оцінювання за методикою ECERS-3 – представниці Українського інституту розвитку освіти надали роз’яснення

Опубліковано 11 лютого 2021 року о 09:15


У 2021 році МОН уперше здійснюватиме оцінку якості освітнього процесу в закладах дошкільної освіти за допомогою методики ECERS-3. Про зміст, переваги, підготовку експертів та сам процес дослідження йдеться в статті «ECERS-3: оцінюємо якість освітнього процесу по-новому».

Минулоріч усі заклади дошкільної освіти України отримали друковане видання «Шкали оцінювання якості освітнього процесу в закладах дошкільної освіти (ECERS-3)». Само собою оцінювання за цією методикою не впливає на освітнє середовище, але шкала може бути орієнтиром для забезпечення якісного дошкілля. Орієнтуючись на представлені індикатори якісного дошкільного освітнього середовища, педагогічні працівники та керівники дитсадків можуть підвищити якість освітнього процесу.

Щоб допомогти вихователям-методистам та іншим співробітникам закладів дошкільної освіти в розумінні та використанні методики, експертки УІРО підготували статтю «ECERS-3: оцінюємо якість освітнього процесу по-новому». Її опубліковано в журналі «Вихователь-методист дошкільного закладу».

Авторки статті – Ольга Косенчук, к.п.н, доцент, начальниця відділу дошкільної та початкової освіти УІРО та Ірина Новик, к.п.н., методистка відділу дошкільної та початкової освіти УІРО.

Представниці Українського інституту розвитку освіти у статті розповідають про наступне:

- переваги методики ECERS-3;

- діяльність і особливості проведення спостережень експертами;

- робота з бланками оцінювання за методикою ECERS-3;

- особливості використання шкал ECERS-3 вихователем-методистом.

Методику ECERS-3 застосовують у 20 країнах світу, зокрема Німеччині, Великій Британії, Швеції, Данії та інших країнах Європи. У 2020 році методику почали використовувати в Україні за ініціативи МОН. Забезпечує цей процес Український інститут розвитку освіти в партнерстві з командою підтримки реформ МОН, Всеукраїнським фондом «Крок за кроком» та за підтримки ЮНІСЕФ.

Нагадаємо, що триває серія вебінарів «Якісна дошкільна освіта в Україні», наступні ефіри відбудуться 16 та 23 лютого.