A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Освітянська і наукова спільноти, профспілки та студентство підтримують позицію МОН у ситуації довкола виборів керівника НаУКМА

Опубліковано 14 лютого 2022 року о 18:20


Заклади вищої освіти, зокрема студенти, активно висловлюють підтримку діяльності Сергія Шкарлета на посаді Міністра освіти і науки у зв’язку з подіями, які розгортаються навколо виборів ректора Національного університету «Києво-Могилянська академія».

З публічними заявами виступили колективи:

Відкриті листи було направлено до Офісу Президента України та Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій.

У заявах колективів закладів вищої освіти йдеться про те, що вибори ректора НаУКМА перетворилися з чіткої процедури обрання керівника ЗВО на політичний тиск, що призводить до знецінення авторитету держави та системи вищої освіти в цілому. Висловлюється думка про недопустимість маніпуляційних механізмів тиску на МОН та освітянську спільноту. Крім того, підкреслюється, що створений прецедент може мати вплив на подальше дотримання законодавчих норм та принципів у діяльності закладів освіти.

Колективи ЗВО висловлюють беззаперечну підтримку Міністру освіти і науки Сергію Шкарлету, а також відзначають його внесок у реалізацію стратегії розвитку вищої освіти на 2021-2031 роки.

Студентство вітає ініціативи Міністра, спрямовані на підвищення якості, оновлення змісту та модернізацію вищої освіти в Україні, та висловлює готовність і надалі підтримувати впровадження реформ. Студентські об’єднання, крім підтримки Міністра, висловлюють вдячність за створення умов для розвитку та реалізації креативних ідей та інновацій молоді.

Східноукраїнська асоціація з захисту прав студентів застерігає, що рішення у цій ситуації мають прийматися виключно через призму законності, а не політичної доцільності чи вуличних гасел, і сфера освіти має бути вільною від політичних протистоянь. 

Наукове товариство високо цінує заходи, розроблені Сергієм Шкарлетом, щодо забезпечення роботи Національного фонду досліджень як джерела незалежного грантового фінансування інституцій, а також підтримки фінансування наукових робіт та проєктів за рахунок зовнішнього інструменту допомоги Європейського Союзу для виконання зобов’язань України в Рамковій програмі ЄС з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020». 

Міністерство освіти і науки України стоїть на засадах розв’язання ситуації, що склалася навколо виборів у НаУКМА, у правовому полі: рішення про результати виборів має бути законним та обґрунтованим, тобто ухвалено відповідно до вимог чинного законодавства в межах наявної компетенції, без порушень виборчого процесу і на основі чесного волевиявлення виборців.

Нагадаємо, оприлюднено рейтинг найкращих українських ЗВО за версією Webometrics.