A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Освітяни високо оцінили типову освітню програму для 5-9 класів ЗЗСО, – Юрій Кононенко

Опубліковано 01 березня 2021 року о 18:14


Два тижні тому МОН затвердило типову освітню програму для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти у межах  продовження реалізації реформи «Нова українська школа». До розроблення документа були залучені науковці, методисти, міжнародні експерти, вчителі, представники громадськості. Про це в коментарі зазначив начальник Головного управління загальної середньої та  дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Юрій Кононенко.

«Сьогодні МОН отримало чимало відгуків та рецензій на презентовану програму. І хочу зауважити, що освітянська спільнота загалом високо оцінила збалансовані підходи до освітніх галузей, розширені можливості для самої школи вибирати час, необхідний для вивчення тих чи інших предметів або інтегрованих курсів», – зазначив він.

За його словами, не менш важливою є реакція батьків. Вони вітають появу в школах таких предметів, як «Підприємництво і фінансова грамотність», «Роботехніка», «STEAM», які обов’язково стануть цікавими й корисними для сучасних учнів.

«Окремо додам про навантаження. Це питання хвилювало як вчителів, так і батьків. НУШ багато акцентує на тому, що школярів не слід перевантажувати. Саме тому розробники програми зберегли навантаження на попередньому рівні. І головне. Незабаром розпочнуться курси для вчителів з нових, передбачених програмою предметів. І я вдячний кожному педагогові, який залучений до процесу навчання, за відкритість до нового, бажання вдосконалювати свої навички і здобувати новий досвід», – підкреслив Юрій Кононенко.

Зазначимо, Законом України «Про освіту» (стаття 12) та Державним стандартом базової середньої освіти, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України 30 вересня 2020 р. № 898 (пункт 7), визначено ключові компетентності, шляхом формування яких досягається мета загальної середньої освіти. Державний стандарт базової середньої освіти буде застосовуватися з 1 вересня 2022 року для учнів Нової української школи. З вересня 2021 року розпочнеться пілотування Стандарту і навчально-методичних матеріалів у 5-их пілотних класах Нової української школи.

Нагадаємо, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив, що типова освітня програма для базової школи побудована на компетентнісному підході та містить реформаторські засади.