A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Освітянам радять говорити з учнями та батьками про захист від інфекційних хвороб

Опубліковано 12 лютого 2021 року о 18:18


Для обговорення захисту від інфекційних хвороб і вакцинації з батьками або у педагогічному колективі освітянам найкраще залучити фахівців-медиків, які відповідатимуть на запитання про щеплення і руйнуватимуть поширені міфи. Про це розказала Тетяна Балтян – лікарка-педіатр, тренерка ЮНІСЕФ, представниця Національної служби здоров’я України під час онлайн-сесії на тему "Імунізація в період пандемії". Захід відбувся 11 лютого 2021 року, його запис можна переглянути за покликанням

"Сьогодні вакцинація – це єдиний захист від вакцинокерованих інфекцій, тобто від тих, проти яких є вакцини. За даними ВООЗ, щороку завдяки щепленням у світі вдається зберегти до 3-х млн дитячих життів", – зазначила Тетяна Балтян.

За словами експертки, важливо дотримуватись правил рутинної вакцинації – тобто тієї, яку роблять дитині відповідно до календаря щеплень. Особливо важливим це стало під час пандемії COVID-19, коли батьки побоюються вести дітей до медичних закладів і пропускають передбачений календарем період вакцинації. 

“Під час пандемії інші інфекційні захворювання нікуди не діваються. Припинення або зменшення планових імунізацій загрожує новими спалахами інфекційних хвороб. Для вироблення адекватного імунітету від деяких хвороб необхідно декілька доз вакцини. Всі вони мають бути зроблені в певний проміжок часу, інакше захист втрачається і може статись спалах іншої інфекції. Вкрай актуально це сьогодні, коли через коронавірус система охорони здоров’я і так перевантажена”, – розказала Тетяна Балтян.

Вона наголосила, що це стосується не лише дітей, а і дорослих людей: так, від дифтерії та правця необхідно вакцинуватись кожні 10 років.

"Існує Національний календар щеплень, до якого входить вакцинація від 10 захворювань, з-поміж яких – кашлюк, туберкульоз, поліомієліт, кір. Всі вакцини, які відносяться до календаря щеплень, в Україні роблять безкоштовно – як у державних, так і у приватних медичних закладах, але за умови, якщо цей заклад має контракт із Національною службою здоров'я України і у вас укладена декларація з лікарем", – повідомила експертка. 

На її думку, важливу роль у тому, щоб люди краще розуміли, що таке вакцинація і як вона діє, відіграють зокрема освітяни. Одним із найбільш дієвих способів для освітян провести ефективне обговорення вакцинації є залучення фахівця-медика. 

"Вчителі можуть запросити лікаря або медсестру, яким вони довіряють, щоб ті розповіли про вакцинацію на батьківських зборах або у педагогічному колективі. Щоб саме фахівці давали відповіді на запитання про вакцинацію і руйнували поширені міфи. Такі обговорення можна робити і онлайн, що актуально у наш час", – повідомила Тетяна Балтян.

Експертка також виділила кілька порад для освітян щодо роботи з темою вакцинації:

На сьогодні МОЗ вже розробило Дорожню карту з впровадження вакцини від COVID-19. Згідно з документом, вакцинація від COVID-19 в Україні буде добровільною, безоплатною і відбуватиметься поетапно. Наразі передбачено, що вакцинувати будуть тільки доросле населення від 18 років.

У Дорожній карті вказано, що вчителі та інші працівники сфери освіти визначені як пріоритетні групи і зможуть отримати вакцину від COVID-19 під час третього етапу. 

Нагадаємо, МОН спільно з керівниками ОДА, директорами обласних управлінь освіти, з учителями, батьками і учнями спільно долають виклики, які ставить COVID-19. Про це заявив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет під час Всеукраїнського Форуму “Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді”.