A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Освіта країни має базуватися на якості та доступності, – Сергій Шкарлет відкрив другий день Всеукраїнського форуму «Україна 30. Освіта і наука»

Опубліковано 01 червня 2021 року о 15:32


Сьогодні, 1 червня 2021 року, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет відкрив другий день Всеукраїнського форуму «Україна 30. Освіта і наука».

«В освіті завжди є два елементи: якість і доступність. Навколо цих параметрів відбувається освітня траєкторія, всі кроки якої пов’язані з організацією освітнього процесу. Минулий календарний рік був нелегким для всієї країни, у  тому числі й для освітньої системи. Перед нами постали надзвичайно серйозні виклики, а також загрози, пов’язані з пандемією. Спільними зусиллями державної влади, органів місцевого самоврядування, освітян і науковців нам вдається долати труднощі, забезпечувати стабільне функціонування системи освіти та її неперервний розвиток», – зазначив Сергій Шкарлет.

За період карантину вдалося вжити таких заходів:

  • забезпечити якісний перехід на дистанційне та змішане навчання;
  • адаптувати навчальні плани і програми з відтермінуванням проходження практик та зміщенням вивчення дисциплін/тем на післякарантинний період.

«Серед механізмів організації всієї роботи освітянського середовища сьогодні є дистанційна освіта. Нам вдалося організувати перехід зовсім на незвичні рейки – від повноформатного навчання до змішаного або дистанційного, причому гідно це зробили під егідою Президента. Коли стало завдання переформатувати процес, особливо в “червоних” зонах,  запустили платформу «Всеукраїнська школа онлайн», – зазначив Міністр.

Сьогодні 110 країн є учасниками платформи, до неї завантажено понад 1 800 еталонних уроків із 73 дистанційних курсів.

«Мобільний застосунок на IOS і на Android дозволяє вільно користуватися платформою», – підкреслив Сергій Шкарлет.

СOVID-19 вніс свої корективи не лише в навчальні плани, але й в умови роботи освітян. Тому велику увагу з боку Уряду було приділено забезпеченню шкіл і вчителів дезінфекційними засобами та засобами індивідуального захисту. МОН продовжує докладати максимальних зусиль для забезпечення гарантій на гідні умови праці освітян.

Міністр також нагадав, що з 1 січня 2021 року посадові оклади освітян підвищено на 20%. З 1 грудня поточного року заплановане чергове підвищення – ще на 8,4%.

Крім того, з 1 січня і на період до скасування карантину запроваджено доплати в розмірі 20% від посадового окладу для медичних працівників закладів освіти. 

Нагадаємо, 31 травня Президент України Володимир Зеленський відкрив Всеукраїнський форум «Україна 30. Освіта і наука».