A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Основні виклики у школах нацменшин – підготовка вчителів та якісні підручники, і ми домовилися з молдовськими колегами спільно працювати над цим – заступник Міністра Павло Хобзей

Опубліковано 21 вересня 2018 року о 15:27

Україна та Молдова працюватимуть над тим, щоб покращити якість освіти в двомовних школах обох країн, зокрема, через «перехресне» підвищення кваліфікації вчителів, допомогу в розробці підручників та встановлення горизонтальних зв’язків між закладами. Про це домовилися заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей та Міністр освіти, культури і науки Республіки Молдова Моніка Бабук. Їхня зустріч відбулася в Кишиневі в межах робочої поїздки української делегації до Молдови, що триває 20-21 вересня.

«Оскільки і в Україні, і в Молдові є двомовні школи, для нас дуже важливо не втрачати зв'язок та налагоджувати співпрацю як на рівні профільних Міністерств, так і на рівні місцевих органів управління освітою та шкіл. Головні виклики для нас – це кваліфікація вчителів та якісні підручники. Саме в цих напрямках маємо працювати разом», – підкреслив Павло Хобзей.

Він також наголосив, що Україна дотримується взятих на себе міжнародних зобов’язань щодо забезпечення освітніх прав національних меншин, зокрема молдовської.

«Ми жодним чином не обмежуємо право дітей з національних меншин учити та використовувати рідну мову. Навпаки, ми всіляко заохочуємо розвиток міжкультурних зв’язків, постійно тримаємо зв'язок з представниками молдовської меншини в Україні. Водночас наш обов’язок – забезпечити для таких дітей належний рівень володіння українською мовою. Міністерство освіти і науки України розробило кілька моделей вивчення української мови в школах нацменшин. Усі вони будуть закріплені в новому Законі «Про загальну середню освіти», що зараз перебуває на фінальному етапі підготовки. Ми вже інвестували понад 46 млн гривень на обладнання кабінетів української мови у таких школах, і більшість цих кошти використана на місцях», – повідомив заступник Міністра освіти і науки України.

За результатами зустрічі сторони домовилися про те, що вчителі української мови зі шкіл Молдови зможуть підвищувати свою кваліфікацію в Україні. Таку ж можливість покращувати свої знання у Молдові отримають й учителі молдовської з України. Іншим напрямом співпраці буде обмін досвідом та допомога в підготовці якісних підручників. А для того, щоб учні могли потренувати знання мови на практиці, для них планують проводити мовні табори. Таку співпрацю координуватимуть Міністерства обох країн, однак при цьому школи зможуть укладати договори між собою та взаємодіяти напряму.

У межах робочої поїздки українська делегація також зустрілася з представниками громадських об’єднань українців в Республіці Молдова, вчителями шкіл з навчанням чи вивченням української мови та відвідала Молдовсько-український теоретичний ліцей ім. М. Коцюбинського.

Нагадуємо, що раніше в місті Рені Одеської області пройшла зустріч робочої групи з реалізації двосторонніх питань із задоволення освітніх потреб  української та молдавської національних меншин.