A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Організація безпеки освітнього процесу на сході України – один із пріоритетів МОН

Опубліковано 26 листопада 2020 року о 17:12


У четвер, 26 листопада 2020 року, відбувся круглий стіл на тему «Проблеми організації навчального процесу в навчальних закладах, наближених до лінії розмежування» за участю т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета.

До заходу долучилися народні депутати України та представники організацій громадянського суспільства, зокрема Save the Children та ЮНІСЕФ.

Під час дискусії порушено питання організації освітнього процесу в прифронтових школах, а саме:

  • навчання в умовах пандемії COVID-19;
  • рівень матеріально-технічного забезпечення;
  • основи здорового харчування;
  • проблема залучення вчителів профільних предметів до роботи в школах, близьких до лінії розмежування;
  • розвиток дистанційних форм навчання;
  • збереження безпеки освітнього процесу на сході України та імплементація Декларації про безпеку шкіл.

З метою ефективного реагування та вирішення нагальних проблем шкіл планується верифікувати інформацію від департаментів освіти військово-цивільних адміністрацій Донецької та Луганської областей щодо безпечної організації освітнього процесу у школах, розташованих на лінії розмежування, з даними громадських організацій, що опікуються цими ж школами.

Особливу увагу учасники зустрічі звернули на організацію  освітнього процесу на сході України в умовах пандемії. Йшлося про вдосконалення дистанційних форм навчання, розроблення програм з демілітаризації освіти й встановлення соціально-психологічного супроводу школярів.

Окрім того, вирішено створити робочу групу у складі народних депутатів України, фахівців Міністерства освіти і науки України, Міністерства оборони України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Міністерства соціальної політики України, представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, міжнародних організацій Save the Children, ЮНІСЕФ та інститутів громадянського суспільства з метою організації належної імплементації Плану заходів з реалізації Декларації про безпеку шкіл.

Довідково. 

«Урядова гаряча лінія» (0-800-504-425) з питань освіти для осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія АР Крим (м. Севастополь) та Донбасу, працює в робочі дні з 9:00 до 18:00 та у п’ятницю – з 09:00 до 17:00.

Нагадуємо, понад 2 тисячі осіб вступили до українських закладів вищої освіти з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму у 2020 році. Наразі в МОН розглядається питання запровадження пілотного проєкту для вступників з ТОТ на підготовчі курси до закладів вищої освіти.