A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Опубліковано порівняльний звіт Європейської та Національної рамки кваліфікацій

Опубліковано 15 лютого 2023 року о 18:30


15 лютого 2023 року Європейська комісія оприлюднила звіт «Порівняння Європейської рамки кваліфікацій та Національної рамки кваліфікацій України», підготовлений спільно з українськими та європейськими партнерами, зокрема Європейським фондом освіти (ETF).

«Протягом тривалого часу Україна має сталу Національну рамку кваліфікацій, узгоджену як з Рамкою кваліфікацій Європейського простору вищої освіти, так і з Європейською рамкою кваліфікацій, що є ключовим фактором для забезпечення справедливого та прозорого визнання кваліфікацій, присвоєних українськими закладами освіти. В умовах повномасштабної війни та масового внутрішнього і зовнішнього переміщення осіб з українськими документами про освіту, робота з підвищення обізнаності щодо системи освіти України набуває безпрецедентного значення», – зазначив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет. 

Звіт – це результат пілотного проєкту з вивчення значення порівняння національних рамок кваліфікацій (NQF) третіх країн з Європейською рамкою кваліфікацій (EQF). Це важливий крок, який сприятиме визнанню кваліфікацій і навичок між державами-членами ЄС і державами, що не є членами ЄС, поліпшенню можливостей транскордонної кар’єри, працевлаштуванню та навчанню для окремих осіб тощо.

Щоб сприяти інтеграції українців до ЄС, 1 березня 2022 року було одноголосно ухвалено Директиву про тимчасовий захист, яка надає спеціальні права громадянам України, які тікають від війни, зокрема право на житло та роботу в будь-якій державі-члені ЄС на термін до трьох років. Щоб полегшити інтеграцію переміщених українців на ринки праці ЄС, необхідно розуміти їхні кваліфікації. Звіт робить це можливим, демонструючи порівняння українських кваліфікацій з EQF.

Цей звіт є першим поглибленим порівнянням та аналізом, який стане корисним інструментом для практиків, політиків, закладів освіти та громадян як в Україні, так і за її межами. Він є частиною ширшої ініціативи Європейської комісії щодо роботи з країнами за межами ЄС, як зазначено в Рекомендації EQF 2017 року.

Крім того, 27 лютого 2023 року відбудеться онлайн-захід, під час якого буде презентовано та обговорено опублікований порівняльний звіт. Участь у події можуть узяти практики, представники органів влади, заклади освіти, громади з України, ЄС та інших країн. Для участі в заході відкрито попередню реєстрацію.

Нагадаємо, для іноземних студентів та абітурієнтів Український державний центр міжнародної освіти (УДЦМО) запустив французькою мовою версію сайту «Study in Ukraine» про навчання в Україні.