A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Оновлення системи пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності: відбулося перше засідання міжвідомчої робочої групи

Опубліковано 04 березня 2021 року о 12:50


Для розроблення нової системи пріоритетних напрямів розвитку наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності створено міжвідомчу робочу групу. Перше засідання відбулося за участю першого заступника Міністра освіти і науки України Миколи Кизима, представників органів влади, НАН України, національних галузевих академій наук України, організацій реального сектору економіки та громадських організацій вчора, 3 березня 2021 року.

«Пріоритетні напрями повинні забезпечити нерозривний зв’язок від ідеї до її реалізації в економіці, тобто вони мають бути єдиними як для розвитку науки і техніки, так і для сфери інноваційної діяльності, а також відповідати європейським та світовим тенденціям, зокрема Цілям сталого розвитку, до імплементації яких приєдналася Україна», – зазначив перший заступник Міністра.

Він також наголосив, що визначені законодавством пріоритетні напрями розвитку науки і техніки та пріоритетні напрями розвитку інноваційної діяльності втрачають чинність наприкінці 2021 року та потребують оновлення. Крім того, Микола Кизим окреслив порядок формування пріоритетних напрямів, за якими відбувається фінансування наукових досліджень в Україні, та поінформував про заплановані заходи для розроблення нових напрямів.

Водночас протягом січня-березня 2021 року МОН проводить прогнозне дослідження, на першому етапі якого відбулося опитування науковців щодо перспективних тематичних напрямів наукових досліджень. На другому етапі дослідження, який триває до 12 березня, буде проведено оцінювання запропонованих вченими напрямів досліджень представниками реального сектору економіки.

Також додатково утворено експертну групу, яка об'єднує провідних вчених – представників ЗВО та наукових установ – для підготовки пропозицій щодо переліку пріоритетних напрямів розвитку наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності на середньостроковий період.

Для підготовки пропозицій від бізнесу МОН пропонує фахівцям реального сектору економіки також доєднатися до оцінювання запропонованих науковцями напрямів досліджень, для цього заповнивши форму анкети.

Підготовлені з урахуванням пропозицій науковців та оцінок представників реального сектору економіки пропозиції щодо напрямів наукових досліджень і розробок будуть винесені на розгляд на наступному засіданні міжвідомчої робочої групи.

Нагадаємо, триває конкурс спільних українсько-литовських науково-дослідних проєктів для реалізації у 2022-2023 рр.