A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Оновлення обладнання у 62 закладах та запуск онлайн-платформи для дистанційного навчання: підготовка МОН до нового навчального року у профосвіті

Опубліковано 19 серпня 2021 року о 16:52


У новому навчальному році 62 заклади професійної освіти оновлять обладнання, а для кращого навчання учнів у дистанційній чи змішаній формі МОН запустить восени платформу “Професійна освіта онлайн”. Про це розповіла генеральна директорка директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік на Всеукраїнському серпневому форумі “Освіта України 30 без бар’єрів: вектори якості та успіху” сьогодні, 19 серпня 2021 року.

Секція профосвіти проходить впродовж 19-20 серпня 2021 року на базі Решетилівського професійного аграрного ліцею імені І. Г. Боровенського, що на Полтавщині.

“Одним із наших пріоритетів у новому навчальному році стане створення умов для професійного розвитку педагогів закладів. Ми плануємо продовжувати організовувати навчальні курси та тренінги для освітян профтехів, розвивати їхні цифрові навички. Тільки за попередній навчальний рік ми організували 128 тренінгів з цифрової грамотності, створили онлайн-курс з дистанційного та змішаного навчання, а також розробили проєкт посібника щодо організації такого навчання. Крім того, ми не можемо забувати і про матеріальні стимули. Сподіваємось, що вже скоро буде затверджено проєкт Концепції Державної цільової соціальної програми розвитку професійної (професійно-технічної) освіти на 2022-2027 роки”, –зазначила Ірина Шумік.

На дискусійній панелі про професійну освіту учасники обговорили оновлення інфраструктури закладів. В Україні створено понад 300 навчально-практичних центрів, з яких 184 – за кошти державного бюджету. Їх створення активно продовжиться і в другому півріччі 2021 року. Конкурсна комісія МОН вже відібрала заклади профосвіти, які отримають кошти на облаштування нових або дооснащення раніше створених навчально-практичних центрів. Крім того, зовсім скоро відбудеться запуск сайту навчально-практичних центрів, який дозволить кожному охочому знайти детальну інформацію про такі центри.

“Попри якісно організований дистанційний режим, все ж хочеться, щоб учні змогли навчатись в майстернях та практикуватись на реальному обладнанні, комунікувати між собою та ділитись досвідом. Саме тому варто подбати про безпечні умови для навчання учнів, забезпечивши потрібний рівень вакцинації персоналу. Адже згідно з постановою Уряду №1236, в новому навчальному році для роботи закладу професійної освіти потрібно мати мінімум 80% повністю вакцинованого персоналу”, коментує Ірина Шумік.

Серед інших планів МОН у сфері професійної освіти  проведення вебінарів та тренінгів щодо функціонування наглядових рад у профтехах, організація регіональних етапів Всеукраїнського конкурсу WorldSkills Ukraine.

Нагадаємо, що раніше Міністр Сергій Шкарлет розповів про перебіг вступної кампанії до закладів професійної освіти.