A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Онлайн-інструмент SELFIE масштабують на всю систему загальної середньої та професійної освіти

Опубліковано 23 вересня 2021 року о 19:59


Онлайн-інструмент SELFIE планують масштабувати на всю систему загальної середньої та професійної освіти. У кожному регіоні вже визначили  координаторів, які будуть організовувати опитування закладів освіти.

Сьогодні, 23 вересня 2021 року, відбувся онлайн-захід щодо результатів проведення та обговорення наступних кроків запровадження SELFIE.

“Цифровізація освіти в Україні нині є одним з найважливіших пріоритетів для МОН. Серед наших основних цілей – створення цифрового освітнього середовища, розвиток цифрових компетентностей та забезпечення сучасного змісту освіти. Онлайн-інструмент SELFIE дозволяє отримати глибокий аналіз та оцінити наявну ситуацію за кожним з вищеперелічених пріоритетів. На основі аналізу звітів SELFIE ми очікуємо на подальше стратегічне планування та вдосконалення процесів цифровізації на рівні закладів освіти. Зі свого боку будемо сприяти реалізації цих процесів”, – зазначив заступник Міністра освіти і науки Артур Селецький.

Учасниками семінару стали представники МОН, Мінцифри, міжнародних організацій, місцевої влади, закладів освіти та навчально-методичних центрів.

На заході був презентований повний аналітичний звіт пілотного впровадження SELFIE. Оцінювання цифрової готовності закладів освіти інструментом SELFIE відбувається за 8 основними сферами, зокрема: інфраструктура закладу, цифрові навички учнів та педагогів, ефективність використання різних форм і методів навчання. Звіт також демонструє рівень задоволеності учасників опитування онлайн-інструментом: середній показник цього індикатору 7,8 з 10.

“Нині кожен заклад освіти повинен вміти визначати, реагувати та керувати цифровими викликами. Для розв'язання цього завдання чудово підходить онлайн-інструмент SELFIE. Його використання дозволяє чітко визначити, який напрям цифровізації потрібно пріоритизувати та розвивати в закладі освіти: покращити цифрову компетентність вчителів або ж закупити більше комп’ютерів”,  заявила заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Крім того, вона наголосила, що в подальшому масштабуванні SELFIE надважливою буде роль місцевих органів влади та методичних установ, адже саме вони мають стати лідерами в цьому процесі.

Учасники також змогли ознайомитись з аналізом цифрової готовності загальної середньої та професійної освіти до впровадження SELFIE.

Організаторами проєкту є Міністерство освіти і науки України, Міністерство цифрової трансформації України, Європейський фонд освіти (ETF) та Об’єднаний дослідницький центр Європейської Комісії (JRC).

Нагадаємо, що Колегія МОН схвалила проєкт методичних рекомендацій щодо оптимізації закладів професійної освіти.