A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Олімпійський коледж імені Івана Піддубного не ліквідовують. МОН рішуче засуджує спроби ескалації та політизації конфлікту

Опубліковано 24 вересня 2020 року о 20:50


Міністерство освіти і науки України завжди стоїть на захисті прав учасників освітнього процесу та не допустить їхнього порушення. Саме такою є позиція МОН і стосовно ситуації навколо реорганізації Олімпійського коледжу імені Івана Піддубного. Хочемо підкреслити, що йдеться саме про реорганізацію коледжу, а не ліквідацію.

Реорганізація відбуватиметься шляхом приєднання коледжу як відокремленого структурного підрозділу до Національного університету фізичного виховання і спорту України. За коледжем збережуться права фінансово-господарської самостійності, зокрема, вести окремий баланс, відкриття реєстраційного рахунку в органах державної казначейської служби з правом мати код мережі; мати печатку та штамп.

Всі здобувачі освіти та інші особи, які навчаються в Олімпійському коледжі, продовжать навчання у Відокремленому структурному підрозділі «Олімпійський фаховий коледж імені Івана Піддубного Національного університету фізичного виховання і спорту України» за обраними спеціальностями та джерелами фінансування.

Хочемо звернути увагу, що історія питання стосовно коледжу виникла не сьогодні, і не вчора. Так, коледж не відповідає вимогам законодавства, необхідним для набуття статусу коледжу в системі вищої освіти.

Відповідно до Звіту Рахункової палати Міністерству освіти і науки рекомендовано розглянути питання про передачу спеціалізованих закладів загальної середньої освіти до закладів вищої освіти з метою створення належних умов навчання.

Україна має позитивний досвід проведення такої реорганізації на прикладі інших закладів, які проходили цей шлях. На сьогодні всі спеціалізовані заклади загальної середньої освіти, крім Олімпійського коледжу, приєднані до закладів вищої освіти. Зокрема, Український фізико-математичний ліцей до Київського національного університету імені Тараса Шевченка, спеціалізована школа-інтернат І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням окремих предметів та курсів «Дитяча інженерна академія» до Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.

Питання реорганізації Олімпійського коледжу унормовано розпорядженням Уряду №1083-р від 02.09.2020  та наказом МОН від 18.09.2020 № 1149

Позиція МОН у цьому аспекті полягає в тому, що учні та працівники закладу в жодному разі не повинні ставати заручниками – чи халатності адміністрації, чи особистих амбіцій окремих осіб. 

МОН засуджує спроби використання учнів коледжу у політичних інтересах. Політиці не місце в освіті. МОН рішуче налаштоване на конструктивне вирішення ситуації з учасниками освітнього процесу, але точно не з тими, хто може стояти за їхніми спинами у якості диригентів.

Міністерство звертається до правоохоронців із проханням швидко та якісно розслідувати інцидент, який сьогодні відбувся на території коледжу, та притягнути до відповідальності осіб, які умисно вчиняли дії, спрямовані на ескалацію конфлікту та травмування осіб. 

Зі свого боку МОН гарантує проведення реорганізації коледжу виключно в рамках законодавства України.