A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Оксен Лісовий з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Бартошем Ціхоцкі обговорили актуальні питання співпраці

Опубліковано 17 квітня 2023 року о 16:40


14 квітня 2023 року відбулася зустріч Міністра освіти і науки України Оксена Лісового з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні Бартошем Ціхоцкі.

На зустрічі обговорили питання підтримки українських здобувачів освіти, які знайшли прихисток у Республіці Польща у зв’язку з війною в Україні, та забезпечення освітніх прав представників української та польської національних меншин в Польщі та Україні відповідно.

Насамперед Оксен Лісовий висловив вдячність за всебічну допомогу Республіки Польща у боротьбі з російським агресором, а також підтримку української освітньо-наукової системи, зокрема проведення в 7 містах Польщі у 2022 році національного мультипредметного тесту для українських вступників та готовність провести його цьогоріч.

Міністр освіти і науки України повідомив про пріоритети нової команди міністерства зі встановлення взаємодії з міжнародною коаліцією донорів і партнерів задля створення безпеки освітнього процесу, відповіді на виклики війни, відновлення пошкоджених і зруйнованих закладів освіти, а також продовження реформ загальної середньої, професійної та вищої освіти.

Бартош Ціхоцкі підтвердив готовність надавати подальшу підтримку освітній галузі України з боку Республіки Польща, зокрема у забезпеченні новітніми освітніми матеріалами та обладнанням для навчання.

Заступник міністра з питань європейської інтеграції Євген Кудрявець наголосив на важливості напрацьовувати механізми щодо зарахування результатів навчання українських учнів.

У контексті удосконалення змісту підручників сторони домовилися про взаємодію у межах діяльності українсько-польської комісії з питань удосконалення шкільних підручників з історії та географії.

Міністр також повідомив про стан опрацювання проєктів двох міжнародних договорів про співробітництво у сфері вищої освіти та про діяльність закладів дошкільної, загальної середньої освіти, у яких навчання відбувається польською мовою, або польська мова вивчається як мова національної меншини в Україні, та закладів освіти з навчанням українською мовою та вивченням української мови в Республіці Польща. Оксен Лісовий висловив сподівання, що угоди найближчим часом будуть підписані.

Сторони подякували одне одному за конструктивний діалог та підтвердили готовність на подальшу ефективну та результативну співпрацю, реалізацію нових освітніх і наукових проєктів та ініціатив.

Нагадаємо, міністр освіти і науки України Оксен Лісовий у програмі «Сніданок з 1+1» розповів, яких термінових змін потребує українська освіта.