A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Обрання членів НАЗЯВО буде прозорим – процедура повністю відповідає українському законодавству та враховує європейський досвід – заступник Міністра Юрій Рашкевич

Опубліковано 04 грудня 2018 року о 17:35

Завтра, 5 грудня 2018 року, мають відбутися вибори членів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО). Процедура обрання враховує європейський досвід творення подібних інституцій і повністю відповідає вимогам українського законодавства. Тож занепокоєння навколо чесності виборів, що знову лунають від окремих представників громадськості, передчасні і безпідставні.

На цьому наголосив заступник Міністра освіти і науки Юрій Рашкевич, сьогодні, 4 грудня 2018 року, в МОН.

За його словами, по-перше, всі учасники подавались на конкурс за прописаною у відповідному Положенні процедурою. Серед документів, які вони мали надіслати, – мотиваційний лист та СV (українською та англійською мовами) з повною інформацією про себе, свої наукові досягнення, досвід роботи за напрямом певної галузі, участь в міжнародних проектах, дотичність до питань якості вищої освіти тощо.

По-друге, в Конкурсній комісії практично половина (4 з 9) – це іноземці, тобто абсолютно незалежні експерти, які представляють ключові асоціації європейського простору вищої освіти.

По-третє, вибори транслюватимуться в прямому ефірі на офіційній сторінці МОН у Facebook https://www.facebook.com/UAMON/ . Тож всі охочі зможуть слідкувати за ними в режимі онлайн.

До того ж, сама процедура обрання членів НАЗЯВО передбачає мінімізацію впливу суб’єктивного ставлення до кандидатів. Всі члени Комісії мають оцінити кожного за 6-ма критеріями (за 10-бальною шкалою):

  • професійні досягнення;
  • дотримання у професійній діяльності академічної доброчесності;
  • практика застосування у професійній діяльності стандартів та рекомендацій щодо забезпечення якості в європейському просторі вищої освіти та Закону України “Про вищу освіту”;
  • досвід роботи з міжнародними і вітчизняними організаціями, що працюють у сфері освіти, та освітніми проектами;
  • досвід роботи чи навчання в іноземному закладі вищої освіти та/або науковій установі;
  • володіння англійською мовою.

При цьому перед тим, як порахувати загальну кількість балів по кожному з кандидатів, найвищий та найнижчий бали відкидаються як такі, що можуть бути наслідком упередженого ставлення до претендента. Решта балів складаються, і кандидат за їх сумою посідає певне місце в рейтингу. І так за кожним з 116 кандидатів. Всі підрахунки здійснює Лічильна комісія.

За результатами рейтингу формується список з 23 кандидатів. І лише після цього члени Комісії голосують по кожному з них. Для проходження в НАЗЯВО кожен кандидат має бути обраним як українськими членами Комісії, так і іноземними.

До речі, Комісія вже отримала звернення від двох громадських організацій щодо недоброчесності окремих кандидатів. Всі члени Комісії мають можливість ознайомитись з цими «сигналами» і врахувати їх під час прийняття рішення.

Якщо станеться так, що 5 грудня будуть обрані не всі 23 члени НАЗЯВО, Комісія оголосить додатковий конкурс. Нагадаємо, що діюча Комісія працюватиме три роки.

«Ми всі розуміємо, що у вищій освіті нарешті має з’явитися легітимний та робочий орган, який працюватиме над розробкою нових освітніх стандартів, займатиметься акредитацією, формуванням експертних рад, впроваджуватиме систему зовнішньої незалежної оцінки якості вищої освіти, допомагатиме вишам будувати внутрішню систему оцінки якості освіти та багато іншого», – відзначив Юрій Рашкевич.

Перелік кандидатів у члени НАЗЯВО можна переглянути за цим посиланням.