A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Новий рівень комунікації та участь у формуванні політики ЄС – у МОН підбили підсумки участі українських представників у комітетах "Горизонт 2020"

Опубліковано 24 грудня 2019 року о 18:51

Цього року представники та експерти від України вперше долучилися до роботи комітетів програми ЄС із досліджень та інновацій «Горизонт 2020» – загалом вони взяли участь у 20-ти засіданнях 10-ти комітетів.

Про це розказав генеральний директор директорату науки МОН Дмитро Чеберкус під час щорічної наради делегатів та Національних контактних пунктів (НКП) «Горизонт 2020». Вона відбулася сьогодні, 24 грудня 2019 року, в приміщенні Міністерства освіти і науки.

«Як країна, що має асоційований статус у “Горизонті 2020”, ми можемо брати участь у роботі програмних комітетів програми. Чому це важливо? По-перше, це ефективний канал інформації про зміни в програмі та нові можливості. По-друге, це один з майданчиків формування політики програми “Горизонт Європа”, яка стартуватиме вже 2021-го і до якої Україна також має намір долучитися. На жаль, певний час ми мали проблеми з участю наших делегатів у роботі комітетів. Однак навесні цього року МОН вдалося це вирішити, й уже 7 травня перші представники України були на комітеті “Європейські дослідницькі інфраструктури”. Загалом за рік українські делегати взяли участь у 20-ти засіданнях 10-ти комітетів», – пояснив Дмитро Чеберкус, який також є представником України в комітеті «Стратегічна конфігурація».

Він додав, що наприкінці цього року було розширено представництво України в комітетах «Горизонту 2020». Зокрема, делеговано представників до 2-х комітетів, де раніше взагалі не було жодних учасників від України. Це – «Безпечні суспільства – захист свободи та безпеки Європи та її громадян» (4 представники від України) та «Безпечна, чиста та ефективна енергія» (1 представник від України).

«Ще 12 комітетів були доукомплектовані фахівцями від відповідних міністерств, відомств, наукових установ та вишів. Ми побачили, що робота є найбільш ефективною, коли в комітеті є делегати від профільних органів влади – так звані представники, та від наукової спільноти – експерти. Тож на наступний рік ми сподіваємося на активнішу роботу українських делегатів. Це дозволить нам краще узгоджувати національну політику в сфері науки та інновацій з політикою Європейського дослідницького простору», – сказав Дмитро Чеберкус.

Зокрема, він звернув увагу, що на 2020 рік ЄС збільшив бюджет програми «Горизонт 2020» на 8,8%, щоб посилити наукову складову ініціативи «European Green Deal». Це соціальна ініціатива, щоб до 2050 року ЄС досяг повної кліматичної нейтральності.

«У зв'язку з цим у комітетах почались термінові дискусії про тематичні пріоритети, за якими будуть оголошені додаткові конкурси наступного року. І для України це теж можливість мобілізувати наших вчених й інноваторів долучитись до нової ініціативи ЄС. Тому прохання приділити цьому велику увагу й оперативно поширювати інформацію серед наших дослідників. Зокрема, через співпрацю з НКП», – звернувся до делегатів очільник директорату.

Статистику участі українських делегатів у комітетах можна переглянути тут.

Нагадуємо, що на початку 2020-го МОН оголосить конкурс для науковців, в якому вони зможуть одержати кошти на дослідження та інфраструктуру за рахунок допомоги Україні від ЄС у програмі «Горизонт 2020». У конкурсній комісії обов'язково будуть представники та експерти від України в комітетах «Горизонту 2020».