A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Нові навчальні програми та масштабна комунікаційна кампанія – результати першого року проєкту з популяризації навчання у сфері енергоефективності

Опубліковано 29 жовтня 2021 року о 15:36


Які навчальні програми у сфері енергоефективності вдалось запустити, як відбувається розвиток енерго-інноваційних хабів, які результати інформаційної кампанії щодо популяризації професій в цьому напрямі. Відповіді на такі запитання були озвучені під час підсумкової конференції першого року проєкту “Популяризація професій та освіти в сфері енергоефективності” 28 жовтня 2021 року,

“Нині ми маємо нестачу кваліфікованих робітників у сфері енергоефективності. Це призводить до низки проблем, зокрема – наявності застарілих приміщень та обладнання, яке споживає багато електроенергії, слабких стимулів для бізнесу та населення у використанні відновлюваних джерел енергії. Таку проблему варто вирішувати комплексно. Ми не можемо тільки оновити навчальні програми або ж лише спрямувати всі ресурси на закупівлю сучасної техніки. Реформувати потрібно весь освітній процес у напрямі енергоефективності: від підвищення кваліфікацій педагогів профтехів до регулярної комунікації з бізнесом”,  зазначила директорка директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки Ірина Шумік.

На базі трьох закладів вищої освіти – у Харкові, Чернівцях та Дніпрі – діють енерго-інноваційні хаби. Користуватись їхнім обладнанням можуть також учні та педагоги закладів професійної освіти. Такі інноваційні осередки мають стати платформою для навчання, обміну успішним досвідом та ідеями у сфері енергоефективності. 

Крім того, у межах проєкту “Професійні кваліфікації” визначено 16 закладів професійної освіти, які реалізовуватимуть короткострокові навчальні курси за напрямом енергоефективності. Вони створені для покращення професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації дорослих.  

Нещодавно закінчився конкурс «Мій заклад професійно-технічної освіти будує енергоефективну Україну!, під час якого заклади професійної освіти надіслали понад 50 різних проєктів. З них конкурсна комісія обрала лише трьох переможців, які отримали кошти для розвитку свого закладу, а також подарунки. 

Робота щодо просування робітничих професій та освіти у напрямі енергоефективності продовжується. Наступними кроками проєкту стануть впровадження Концепції національної кампанії з просування професійних кваліфікацій у сфері енергоефективності та подальший розвиток енерго-інноваційних хабів. 

Ініціатива впроваджуються в рамках проєкту “Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС з енергоефективності в Україні, що виконується на завмовлення урядів Німеччини та Швейцарії» компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit,GIZ GmbH.

Нагадаємо, що для 7 областей України проведуть вебінари щодо удосконалення мережі закладів професійної освіти.