A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Нові міжнародні комунікаційні проєкти, зміна законодавства та велика відбудова: якою є професійна освіта в умовах війни

Опубліковано 19 серпня 2022 року о 19:05


Зміни до законодавства про профосвіту, зокрема запровадження повторного отримання такої освіти і звільнення учнів та педагогів від примусової мобілізації, залучення близько 48 млн євро на створення центрів професійної досконалості та ефективно організований освітній процес у 24 областях. Такими є три найкращі результати у сфері професійної освіти, озвучені на секції «Професійна освіта результати, поточний стан і перспективи» у межах Міжнародної серпневої педагогічної науково-практичної конференції «Освіта, освітяни – незламні у війні», яка відбулася 18 серпня 2022 року. 

«Ми пишаємося тим, наскільки цілеспрямовано і рішуче відбуваються зміни у професійно-технічній освіті. Навіть у найскладніші часи вдалося не просто утримати позиції, а й впевнено просунутися вперед, до реалізації найсміливіших планів. І цього б не сталося без внеску та відданості кожного, хто є частиною сфери професійної освіти: педагогів, керівників профтехів, учнів, представників місцевої влади, навчально-методичних центрів, міжнародних партнерів, законотворців. Усі ви є частиною величезного слова «Профтех» – і маєте пишатися цим. Попереду ще багато нелегкої та кропіткої роботи, але ми маємо велику мету і сильну команду, а це означає, що перемога за нами», – зазначив заступник Міністра освіти і науки Олександр Костюченко. 

Серед учасників заходу були депутати Верховної Ради України, представники МОН, НАПН, місцевої влади та закладів професійної освіти.

На зустрічі профтехи презентували готовність до нового навчального року. Близько 85% з них розпочнуть навчання учнів у 2022-2023 навчальному році, майже половина навчатимуться у змішаному форматі. Водночас 245 тис. учнів готові приступити до навчання, з них 86 тис. – є цьогорічними вступниками. Окремою частиною секції стало обговорення адаптації закладів до реалій війни. Зокрема, доповідачі презентували сучасні практики організації навчання на Вінниччині та Львівщині, роботу освітнього хабу на Хмельниччині, а також можливості та особливості розвитку педагогів уперіод воєнного стану. 

МОН продовжує активно повідомляти про переваги професійної освіти. Одну з таких комунікаційних кампаній запустили тиждень тому спільно з EU4Skills – «Все працює завдяки нам».

Повний відеозапис панелі професійно-технічної освіти можна переглянути за посиланням. 

Усі матеріали секції «Професійна освіта результати, поточний стан і перспективи» Міжнародної серпневої педагогічної науково-практичної конференції «Освіта, освітяни – незламні у війні» будуть розміщені на сайті МОН до кінця серпня. 

Нагадуємо, що МОН запустив серію відео для вступників.