A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Нове обладнання, більша зарплата для вчених, розвиток передових досліджень – КМУ затвердив порядок використання 100 млн грн на базове фінансування науки у вишах

Опубліковано 10 липня 2019 року о 16:08

Які виші зможуть отримати кошти на базове фінансування науки та в що їх можна буде інвестувати – Кабмін затвердив порядок використання 100 млн грн, закладених цьогоріч у бюджет на базове фінансування університетської науки. Відповідна постанова була ухвалена сьогодні, 10 липня 2019 року, під час засідання Уряду.

Як пояснила Міністр освіти і науки Лілія Гриневич, на цей рік держава вперше передбачила кошти для базового фінансування досліджень в університетах. Це 100 млн гривень. До цього заклади вищої освіти могли отримувати лише короткострокове фінансування під конкретні проєкти. Це не дозволяло їм будувати тривалу дослідницьку політику та на належному рівні підтримувати тих, хто займається наукою у виші.

«Постанова запускає новий стимул розвитку науки в українських університетах. Якість вищої освіти дуже пов’язана з якістю наукових досліджень. Ті заходи, які були здійснені нашим Урядом зі стимулювання наукових досліджень в університетах, показали дуже хороші плоди. Приміром, сьогодні за індексами цитування і публікаціями в міжнародних наукометричних базах представники університетів уже починають випереджати колег з академічних інститутів», – підкреслила Лілія Гриневич.

Так, кошти на базове фінансування надаватимуть за результатами державної атестації. Вона передбачає оцінювання не всього університету, а окремих його наукових напрямів. Загалом їх визначено 7.

Під час оцінювання враховуватимуть такі показники, як кадровий склад, фінансування, кошти, витрачені вишем на обладнання, кількість статей та наукових видань у «Scopus» та/або «Web of Science» тощо. Конкретна методика атестації наразі перебуває на фінальному етапі затвердження.

У підсумку кожен напрям відноситимуть до однієї з трьох груп – А, Б, В – або визнаватимуть таким, що взагалі не пройшов атестацію. З 1 вересня цього року отримати кошти на базове фінансування зможуть ті заклади, наукові напрями яких будуть віднесені до групи А. У майбутньому також передбачається, що базове фінансування надаватимуть для груп А і Б.

Ці виші зможуть використати отримані кошти за 2 основними напрямами:

  1. проведення досліджень і розробок в межах наукового напряму;
  2. розвиток інфраструктури, оновлення та модернізація матеріально-технічної бази наукової і науково-технічної діяльності.

Фактично це значить, що університет отримає можливість на найближчі 5 років розвивати певний науковий напрям та підтримувати найактуальніші розробки, давати більшу зарплатню як науковцям, так і технічним працівникам, придбати нове обладнання, залучити до досліджень більше молодих вчених тощо.

Конкретний обсяг коштів, який одержить виш за науковим напрямом, розраховуватиметься за формулою, визначеною у затвердженому Порядку. У разі віднесення закладу до групи А та/або Б за кількома напрямами, обсяг визначається окремо для кожного з них.

Нагадуємо, що сьогодні Уряд також прийняв рішення, що відкриває можливість створення в Україні державних ключових лабораторій.