A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

«Ноосфера» закінчила другий антарктичний сезон і прибула до ПАР

Опубліковано 29 квітня 2023 року о 13:40


Завершився другий антарктичний сезон українського науково-дослідного криголама «Ноосфера». Судно прибуло з Антарктики до Кейптауна (ПАР) сьогодні, 29 квітня 2023 року. 

Від крижаного континенту на «велику землю» криголам доправив 3 експедиції: 

  • зимувальний загін 27-ї Української антарктичної експедиції, учасники та учасниці якої протягом року працювали на нашій станції «Академік Вернадський». Це науковці за напрямами геофізика, біологія, метеорологія, а також команда життєзабезпечення;
  • сезонний загін, що виконував завдання на «Вернадському» впродовж антарктичного літа, – науковці та технічні фахівці;
  • учасників польської антарктичної експедиції зі станції «Арцтовський». 

Загалом другий сезон «Ноосфери» тривав 4 місяці і складався з двох частин. 

У грудні 2022-го судно вирушило з Кейптауна до Антарктики, доставивши до станції «Арцтовський» команду польських полярників, а до станції «Академік Вернадський» – загін українських технічних фахівців. Також на обидві бази доправили вантажі. Відтак «Ноосфера» залишила Антарктику й прибула до Пунта-Аренасу (Чилі). Всю цю частину шляху криголам долав під керівництвом капітана Павла Панасюка.

Наприкінці березня судно знову вийшло до Антарктики з 28-ю Українською антарктичною експедицією на борту та вантажами, необхідними для зимівлі нової команди. Забезпечивши ротацію річних експедицій на станції «Академік Вернадський» та забравши польських полярників зі станції «Арцтовський», криголам вирушив до Кейптауна. Ця частина шляху пройшла під керівництвом капітана Олександра Гришка. 

За сезон судно 4 рази перетинало найбурхливіше місце планети – протоку Дрейка.

«Команда, вся без винятку, молодці! За що я їм дуже вдячний. Погода здебільшого сприяла нам, але кілька разів довелося поштормувати. Однак всі поставлені завдання були виконані, «Ноосфера» повернулася до Кейптауну, де нас завжди тепло зустрічають», – зазначив Олександр Гришко. 

Найближчим часом полярники літаками та наземним транспортом діставатимуться додому. «Ноосфера» ж найімовірніше залишиться в Кейптауні до наступного антарктичного сезону: повернення судна в Україну до завершення повномасштабної війни не планується. 

«Усі ми мріємо та докладаємо максимальних зусиль, щоб настав той час, коли Україна відзначатиме Перемогу, а ми зустрічатимемо нашу чудову «Ноосферу» в Одесі. Але нині можемо пишатися тим, що флагман українського науково-дослідного флоту вже другий рік поспіль успішно виконує антарктичну місію. Не зупиняємося попри всі спроби ворога нас знищити», – зазначив директор НАНЦ Євген Дикий.

Нагадаємо, на «Вернадському» відбулася перезмінка експедицій.