A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

«Ноосфера» вже в Кейптауні: перший антарктичний сезон завершено

Опубліковано 29 травня 2022 року о 12:55


27 травня 2022 року науково-дослідне судно-криголам «Ноосфера» зайшло в порт Кейптаун (Південно-Африканська Республіка), завершивши перший антарктичний сезон. Уперше за 20 років Україна здійснила антарктичну експедицію власним науковим флотом.

Шлях від Фолклендських островів зайняв 19 днів і був доволі складним, команда жартує, що за спокійний прохід протокою Дрейка довелося поплатитися поганою погодою на шляху через Атлантичний океан. 

Моряки мандрують 4 місяці поспіль, цьогоріч «Ноосфера» вирушила в перший рейс під синьо-жовтим прапором з Одеси до Антарктики 28 січня та подолала 26 тис. км. Це вдвічі більше, ніж довжина Північної та Південної Америки разом.

Через війну в Україні криголам не може повернутися в порт Одеси, тож наступні місяці базуватиметься в Кейптауні, де пройде технічне обслуговування та підготується до нових подорожей.

Нагадаємо, за перший рейс до Антарктики флагман українського науково-дослідного флоту забезпечив ротацію зимівників на українській станції «Академік Вернадський», перезмінку полярників на польській станції «Арцтовський» та проведення унікальних досліджень із вивчення Південного океану.