A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

«Ноосфера» повернулася до Чилі, доправивши українську та польську експедиції з Антарктики

Опубліковано 21 квітня 2022 року о 16:15


Український науково-дослідний криголам «Ноосфера» повернувся з Антарктики до Чилі та пришвартувався в порту Пунта-Аренас учора, 20 квітня 2022 року. Це був його перший рейс до крижаного континенту під синьо-жовтим прапором. Судно вели український капітан Павло Панасюк і колишній британський капітан криголама Саймон Воллес.

Під час першої подорожі до Антарктики «Ноосфера» забезпечила перезмінку українських антарктичних експедицій: доправила на станцію «Академік Вернадський» зимівників 27-ї УАЕ й забрала команду 26-ї, а також сезонний загін науковців і технічних працівників. Крім того, на станцію було доставлено 140 тонн пального та понад 80 тонн різних вантажів – від річного запасу їжі до будматеріалів для продовження модернізації «Вернадського».

У цьому рейсі була запланована потужна програма досліджень Південного океану, переважну частину якої довелося скасувати через війну. Однак наші вчені все ж частково виконали заплановані дослідження: вперше за 20 років українською експедицією були відібрані проби донних відкладів у океані.

«Ноосфера» також доправила вантажі на польську антарктичну станцію «Арцтовський», а на зворотному шляху забрала учасників польської антарктичної експедиції. Наш криголам забезпечив перезмінку на «Арцтовському» замість російського судна.

«За перший рейс "Ноосфери" до Антарктики ми маємо перезмінку українських експедицій, міжнародну співпрацю та проведення унікальних досліджень із вивчення Південного океану. В умовах війни, коли інші країни в нас запитували, чи зможемо ми провести ротацію зимівників на "Вернадському", це можна назвати не просто перемогою, а значною перемогою на антарктичному фронті. До того ж криголам показав, що готовий бути надійним помічником», – відзначив директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

Наразі учасники антарктичних експедицій повертаються додому: спочатку літаками до Варшави, а звідти наземним транспортом до України. «Ноосфера» ж залишається в Чилі – про її подальший шлях ми згодом неодмінно розповімо.

Нагадаємо, Національний антарктичний науковий центр приєднався до Європейської полярної ради.