A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Навчання через гру, тренінги для вчителів та ще 2 роки поставок наборів LEGO для усіх першокласників - Лілія Гриневич та віце-президент The LEGO Foundation підписали меморандум

Опубліковано 20 червня 2019 року о 16:43

The LEGO Foundation надасть безкоштовні LEGO «6 цеглинок» та «LEGO Play Box» ще для 2-х наборів першокласників Нової української школи, які прийдуть навчатися у наступних 2019-2020 та 2020-2021 навчальних роках. Планується також розширення співпраці Фундації та МОН у дошкільній освіті, закладах вищої освіти та післядипломної педагогічної освіти і  проведення додаткового навчання для вчителів.  Про це йшлося на пресконференції Міністра освіти і науки Лілії Гриневич, яку вона дала після підписання двостороннього меморандуму про співпрацю між МОН та Фундацією сьогодні, 20 червня 2019 року, у місті Києві.

«Сьогодні ми бачимо, що ігрові методики навчання з LEGO дійсно працюють – учителі використовують набори коли вивчають з учнями склади, додавання та віднімання, і навіть під час фізкультхвилинок. Усі відзначають, що ці методики дійсно дають можливість наочно та доступно пояснити дітям матеріал, розкрити їхні вміння, навчитися працювати в команді, домовлятися, пропонувати нові нестандартні рішення. Ми вдячні LEGO Foundation, що вони побачили користь, яку дали ці підходи вчителям, і погодились продовжити програму ще на наступні 2 роки», —  зазначила Лілія Гриневич

Вона розповіла, що загалом для першокласників 2019-2020 навчального року передбачається приблизно 50 великих грузових машин – траків – з наборами LEGO.

«Якщо ми беремо обсяги за аналогією з минулим роком, то йдеться про 51 трак. Вісьма вантажівками в Україну прибудуть набори LEGO «6 цеглинок», у ще 43 траках везтимуть набори «LEGO Play Box», —  пояснила Міністр.

Вона додала, що, як і минулого року, частина регіонів отримають набори «LEGO Play Box» пізніше за решту – це пов’язано з термінами виробництва, що необхідні для таких обсягів. Вона також відзначила, що цьогоріч першокласники отримають набори LEGO «6 цеглинок» у жовтні.

«Досвід минулого року показує, що точну кількість першокласників у кожному регіоні, в кожному місті і кожній школі ми можемо отримати не раніше 5 вересня. Це було б не так суттєво, якщо б зараз у нас не зростала кількість першокласників. Торік ми намагалися розрахувати потребу у наборах за аналогією до минулого року, водночас кількість першокласників зросла на 40 тисяч дітей, їхня кількість у різних регіонах також змінилася. Через це довелося робити корекції з доставкою впродовж року», —  повідомила Лілія Гриневич.

Тому було прийнято рішення остаточно доформувати доставку після 5 вересня – коли буде відома точна кількість дітей, зарахованих у перші класи до кожної школи державної та комунальної форм власності.

Отже, передбачається, що набори LEGO «6 цеглинок» прибудуть до України орієнтовно наприкінці вересня, а будуть розвезені у школи  до середини жовтня. Також у першій доставці з вісьма вантажівками наборів LEGO «6 цеглинок»  буде завезено й майже 13 траків «LEGO Play Box». Ще 13 траків «LEGO Play Box» прибудуть до України у листопаді цього року, решта надходитимуть до березня 2020 року за аналогією з цьогорічними поставками.

«Звісно, ми оприлюднимо графік та регіони доставки щойно отримаємо дані з логістики, адже саме від неї залежить, які регіони отримають «LEGO Play Box» першими, а які пізніше. Наголошую, що LEGO «6 цеглинок» усі отримають одночасно», —  пояснила Міністр.

Віце-президент The LEGO Foundation Каспер Оттоссон Канструп розповів, що така допомога Україні – результат роботи українських вчителів, які успішно опанували нові методики навчання.

«Велика кількість досліджень показує, що гра є одним із найефективніших підходів для всебічного розвитку дитини.  Останні 9 років ми  тісно співпрацювали з Міністерством освіти та науки України для розкриття трансформаційного потенціалу гри та впровадження ігрових та діяльнісних методів навчання в освітній процес. Спостерігаючи за роботою  та спілкуючись з вчителями в Україні, я дізнався, як навчання через гру стає потужним інструментом роботи педагогів та мотивує дітей до навчання.  Мені надзвичайно приємно, що ми маємо можливість розширити нашу співпрацю  та завдяки їй сприяти змінам у навчанні для ще приблизно мільйона дітей до 2021 року включно», —  повідомив віце-президент The LEGO Foundation.

Окрім розвитку проєкту «Ігрові методи навчання у початковій школі», підписаний меморандум передбачає поглиблення співпраці між МОН та The LEGO Foundation у дошкільній освіті.

«Ми розпочинали співпрацю з МОН саме у сфері дошкільної освіти, тому це природній шлях розвитку. Зараз у наш проєкт «Сприяння освіті» залучено 250 дитсадків. Упродовж 2-х років ми хочемо збільшити цей обсяг до 350 закладів. Як і у випадку зі школою, цей проєкт передбачає надання садкам безкоштовних наборів LEGO та методичну підтримку вихователів», —  підкреслив Каспер Оттоссон Канструп.

У межах співпраці також буде відбуватися імплементація модулів та спецкурсів з ігрових та діяльнісних методів навчання в освітні програми підготовки педагогів у закладах вищої освіти та програми підвищення кваліфікації.

«Завданням The LEGO Foundation в Україні є підтримати освітні зміни, які відбуваються, та допомогти педагогам в опануванні новими методами та підходами, зокрема, ігровими та діяльнісними» – зазначила керівниця освітніх проєктів  The LEGO Foundation Оксана Рома.

Слід додати, що з 2018 року тренерами The LEGO Foundation було проведено тренінги з упровадження ігрових та діяльнісних методів навчання  для 22 000 тис вчителів початкової школи та 4 000 тис вихователів закладів дошкільної освіти.

Нагадуємо, що на сайті МОН вже розміщено 2 методичні посібники, в яких детально пояснюються методики ігрового та діяльнісного навчання дітей. Вони можуть бути цікавими не лише для вчителів, а й для батьків дітей початкової школи.

Минулоріч The LEGO Foundation також надало Україні допомогу та забезпечила наборами LEGO «6 цеглинок» та «LEGO Play Box» усіх першокласників 2018-2019 навчального року.