A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Навчання через гру та командна творчість: в Києві провели Всеукраїнський дитячий архітектурний фестиваль

Опубліковано 13 травня 2018 року о 08:43

Конкурс архітерктурних проектів серед дітей, інсталяції водного світу, крейда-фест, освітні сесії та майстер-класи. Усе це стало складовими Всеукраїнського дитячого архітектурного фестивалю, який пройшов у Києві. У ньому взяли участь представники майже 150 закладів освіти - учні шкіл, вихованці дитсадків, педагоги та батьки.

Цьогоріч темою фестивалю був “Водний світ”. Його головною подією стала виставка-конкурс моделей водної тематики, створених з LEGO, який окремо проводили серед дошкільнят і серед школярів. Конкурсанти мали творчо розкрити тему, оригінально презентувати свій проект та команду.

“Те, з яким креативом та вмінням діти підготувалися до фестивалю - вражає. Наші юні винахідники не перестають дивувати талантами, та головне, що така діяльність для них є цікавою пригодою, наповненою корисними відкриттями. Завдяки нашим партнерам, фонду The LEGO Foundation, у 2018-2019 навчальному році кожен український учень першого класу отримає набір “Шість цеглинок”, а кожен перший клас – набір конструктору “LEGO Play Box” для використання в освітньому процесі. Тож далі зможемо відкрити можливості навчання під час гри кожному учню Нової української школи”, - зазначив заступник Міністра освіти і науки Роман Греба.

Так, маленькі учасники фестивалю представляли історії про мешканців океану - восьминогів, морських зірок, крабів та риб, які потрапляють у казкові пригоди. Інші дошкільнята презентували комплекс для дослідження води: з міні-лабораторіями, фонтанами та центрами водного транспорту. А вихованці одного з київських дитсадочків створили маленький клаптик Антарктиди з українською станцією Академік Вернадський. На проекті діти зобразили тематичних героїв - пінгвінів, тюленів та китів, а також українських науковців, які проводять дослідження.

Під час другого етапу конкурсу учні шкіл, ліцеїв та гімназій презентували дослідження про кругообіг води у природі, створення штучних островів для заселення океанів та розказували про нові способи використання води для отримання енергії.

Приміром, один з проектів був про нові способи забезпечення людства прісною водою. Школярі вивчили різні способи очищення води від солей та бруду, а також відвідали тематичні музеї, щоб дізнатися, як створити тиск для подачі води. В результаті діти запропонували пристрій, який очищуватиме воду від солі за принципом дистилятора.

Серед іншого - відтворення корабля “Титанік”, острівне містечко з парками та кафе, а також станція для видобутку нафти.

Загалом у конкурсі брали участь діти з Одеси, Києва, Броварів, Кам'янець-Подільського, Чернівців, Кременчука, Чорноморська. Над проектами учасники працювали від кількох тижнів до півроку. У реалізації задумів їм допомагали вчителі та батьки. Роботи учасників оцінювало компетентне журі конкурсу, після чого організатори провели нагородження переможців за кількома номінаціями та вручили дітям цінні призи.

Також на фестивалі працювала окрема розважальна зона, де діти разом з батьками та волонтерами могли спробувати методику навчання під час гри та побачити різні форми сприйняття інформації дитиною. А для тих, хто хотів перевірити художні вміння, організатори запропонували крейда-фест, де діти змагалися за кращий малюнок крейдою на асфальті.

Крім того, на фестивалі тренери фонду The LEGO Foundation розказали про методики ігрового навчання за допомогою набору “6 цеглинок”, який отримають усі першачки Нової української школи. Наприклад, можна показувати різні кольорові комбінації цеглинок та просити дітей відтворити побачене, тренуючи у такий спосіб пам'ять. Також діти можуть об'єднуватись у команди, де один з учасників формує фігуру з цеглинок і далі має усно пояснити, як сформувати таку ж, іншим учасникам. Ще один варіант - гра в асоціації за кольорами та формами, які тренують зосередженість та дають досвід командної роботи.

Більше про ігрові методики навчання з LEGO розкажуть 14 травня  під час спільної прес-конференції віце-президент The LEGO Foundation Каспер Оттоссон Канструп та Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич. Докладніша інформація про це - за посиланням

Нагадуємо, що фестиваль та архітектурний конкурс проводяться в Україні вже всьоме. Їх організатором є фонд The LEGO Foundation у партнерстві з Міністерством освіти і науки України.

Раніше Лілія Гриневич розповіла, як та за які гроші має створюватися новий освітній простір