A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Навчання актуальним професіям і всебічна підтримка – перший освітній хаб на Хмельниччині

Опубліковано 06 квітня 2022 року о 19:00


Міністерство освіти та науки України спільно з ДНУ «Інституту модернізації змісту освіти», а також Асоціацією інноваційної та цифрової освіти ініціювали створення мережі освітніх хабів у Західних регіонах України та в інших країнах Європи, де наразі перебуває велика кількість вимушено переміщених українців.

Наразі на Хмельниччині проживають більше ніж 129 тисяч переселенців, зокрема дітей, молоді та їхніх батьків, саме тому перший Освітній Хаб ми вирішили відкрити у цьому регіоні. За декілька днів організовано: системні психологічні та профорієнтаційні консультації, тестування щодо визначення власних здібностей за допомогою штучного інтелекту, навчання актуальним навичкам і професіям XXI століття для здобувачів освіти та їхніх батьків, як для місцевих мешканців, так і для внутрішньо переміщених осіб.

Освітній Хаб Хмельниччини стане у пригоді учням ЗЗСО, професійно-технічних училищ, студентам ЗВО та батькам здобувачів освіти, адже пропонує такі безоплатні послуги:

  1. Профорієнтаційне тестування за допомогою штучного інтелекту для школярів 7-11 класів, яке допомагає визначити індивідуальні здібності підлітків, а також професії, в яких кожен учень може бути успішним. 
  2. Профорієнтаційне консультування учнів 7-11 класів, яке сприятиме отриманню підлітками інформації щодо сучасного ринку праці, найактуальніших професій, компетенцій, навичок і знань, якими повинні володіти сучасні фахівці. 
  3. Навчання та тестування рівня володіння українською мовою за допомогою Національної платформи з вивчення української мови «Моя Мова» Міністерства культури України.
  4. Організація підвищення кваліфікації для освітян усіх навчальних закладів Хмельницької області та батьків. Програма створена за участі міжнародних воєнних психологів у форматі інноваційної моделі змішаного навчання, яка пропонує онлайн-навчання за допомогою мультимедійних SCORM-курсів і практичних тренінгів-вебінарів. 
  5. Організація підвищення кваліфікації для вчителів усіх загальноосвітніх навчальних закладів Хмельницької області та шкільних психологів у Школі Кар’єрного Консультанта МОН щодо профорієнтації учнів, у програмі беруть участь провідні консультанти.
  6. Вивчення англійської мови у відповідності до міжнародних стандартів (А1, А2, В1, В1+, В2) за допомогою наймасовішого освітнього проєкту України «Lingva.Skills», у межах якого українці виконали понад 170 млн вправ за 5 років. У 2019 році проєкт увійшов до рейтингу «ТОП-10 соціальних стартапів Європи за версією Європейського банку реконструкції та розвитку».
  7. Навчання (короткострокові курси) найзатребуванішим серед роботодавців навичкам ХХІ століття за визначенням міжнародних експертів Світового Економічного Форуму в Давосі.
  8. Організація навчання працездатної молоді та їхніх батьків затребуваним професіям на ринку праці. Навчання відбуватиметься на основі мережі провідних навчальних закладів Хмельницької області, зокрема академії «ШАГ».
  9. Формування навичок самозайнятості та організації бізнесу, професійного удосконалення та підвищення кваліфікації на основі освітнього потенціалу регіону.
  10. Інформаційна підтримка в організації процесу навчання здобувачів освіти за державною програмою Міністерства освіти і науки України для внутрішньо переміщених осіб.

Перший хаб створено у Хмельницькій області за підтримки обласної військової адміністрації, до проєкту залучено найкращих фахівців регіону. Хаб знаходиться у приміщенні одного з найвідоміших технологічних коледжів України – Хмельницького політехнічного коледжу.

Нагадаємо, викладачі Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця розробили сучасний інтерактивний курс із вивчення української мови, який стане у пригоді під час підготовки до вступу.