A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Навчальну програму предмета «Основи здоров'я» для ЗЗСО доповнено темами з безпеки руху на велосипеді

Опубліковано 22 грудня 2022 року о 15:35


Міністерство освіти і науки затвердило оновлену навчальну програму з предмета «Основи здоров’я» для 6-9 класів закладів загальної середньої освіти. У ній передбачено вивчення правил дорожнього руху для велосипедистів.

У червні 2022 року за ініціативи U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») було запропоновано доповнити навчальну програму предмета «Основи здоров'я» темами з безпеки руху на велосипеді. Відповідні пропозиції надали координаторка національної кампанії «Велосипедом до школи» Аліна Кундіч і освітня експертка проєкту «Впровадження освіти з безпеки руху на велосипеді в українських школах. Сприяння сталій мобільності та поліпшенню безпеки дорожнього руху для дітей та молоді в Україні» Лідія Андрушко.

До оновленої програми увійшли, зокрема, такі навчальні теми:

  • правила дорожнього руху для велосипедистів;
  • правила перевезення вантажів і виконання маневрів на велосипеді;
  • безпека пішохода, велосипедиста в місті та за містом, пасажира легкового і вантажного автомобіля, автобуса, поїзда тощо;
  • заходи безпеки під час подорожі на велосипеді;
  • відповідальність пішохода, велосипедиста за порушення ПДР;
  • перша допомога у разі падіння з велосипеда та алгоритм дій під час виникнення ДТП;
  • елементи конструкції велосипеда, що впливають на безпеку руху;
  • користь їзди на велосипеді для здоров’я;
  • організація дорожнього руху і модель безпечного дорожнього середовища;
  • велосипед як екологічно чистий транспортний засіб.

«Оскільки все більше дітей і молоді в Україні стають учасниками дорожнього руху на велосипедах, мотоциклах, скутерах, мопедах тощо, то навчання дітей свідомій і безпечній поведінці на дорозі є дуже актуальним. Кількості годин у навчальному плані для формування відповідних навичок недостатньо, тому було би дуже корисно мати ще факультативний курс, зокрема, з безпеки руху на велосипеді, відповідного варіативного модуля навчальної програми з фізичної культури і, можливо, окремих позаурочних програм, які заклад освіти може інтегрувати у свою освітню програму, щоб це було корисно і цікаво для дітей та мало вплив на їхню поведінку як учасників дорожнього руху», – зазначила Світлана Фіцайло, начальниця відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин головного управління загальної середньої та дошкільної освіти МОН.

Довідково

U-Cycle (ГО «Асоціація велосипедистів Києва») — експертна громадська організація, яка з 2007 року адвокатує велоінфраструктуру, популяризує велотранспорт і підвищує безпеку руху в Україні. У партнерстві з ChildFund Deutschland за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини U-Cycle реалізує проєкт «Впровадження освіти з безпеки руху на велосипеді в українських школах. Сприяння сталій мобільності та поліпшенню безпеки дорожнього руху для дітей та молоді в Україні». У межах цього проєкту експерти U-Cycle розробляють навчальну програму для учнів 1-12 класів ЗЗСО. Кампанію «Велосипедом до школи» також підтримує програма «МАТРА» Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

Нагадаємо, що Міністерство освіти і науки України, Інститут модернізації змісту освіти, Асоціація інноваційної та цифрової освіти спільно з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та провідними українськими дистанційними школами запустили нову освітню ініціативу «Навички для успішного життя».