A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Науково-технічна та інноваційна діяльність у 2021 році: пріоритети та їхня реалізація, проблеми та можливі інструменти вирішення

Опубліковано 12 серпня 2022 року о 12:45


У 2021 році на проведення відкритих (несекретних) наукових досліджень і науково-технічних розробок (далі – ДіР) спрямовували кошти загального фонду державного бюджету 22 головних розпорядники. Обсяг фінансування у 2021 році становив 7832,94 млн грн.

Найбільші обсяги видатків загального фонду на ДіР за пріоритетними напрямами у 2021 році були спрямовані такими головними розпорядниками, як НАН (59,2% від загального обсягу видатків на ДіР за пріоритетними напрямами), МОН (20,7 %), НААН (7,5%) та НАМН (6,4%). Виконувалося 5807 науково-технічних робіт, створено 12389 одиниць науково-технічної продукції (далі – НТП), з них впроваджено – 50,2%.

Обсяг фінансування стратегічних пріоритетних напрямів інноваційної діяльності за рахунок бюджетних коштів у 2021 році порівняно з 2020 роком збільшився на 7,2% (із 333850,60 тис. грн до 357741,87 тис. грн).

Витрати бюджетних коштів здійснювалися за всіма стратегічними пріоритетними напрямами інноваційної діяльності, з яких найбільший обсяг фінансування, як і в попередні роки, спрямовано на стратегічний пріоритет 4 «Технологічне оновлення та розвиток агропромислового комплексу» (58,4%), найменший – на пріоритет 5 «Впровадження нових технологій та обладнання для якісного медичного обслуговування, лікування, фармацевтики» (0,8%). МОН – єдиний розпорядник, як і в попередні роки, здійснював фінансування за всіма стратегічними пріоритетами.

Детальніше про те, яким було бюджетне фінансування ДіР за пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки, як реалізовувались ці пріоритетні напрями та про можливі шляхи покращення показників комерціалізації ДіР можна дізнатись з аналітичної довідки «Реалізація пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та отримані результати у 2021 р.», розміщеної на офіційному вебсайті МОН.

Крім того, про бюджетне фінансування стратегічних пріоритетних напрямів інноваційної діяльності та у розрізі середньострокових пріоритетних напрямів інноваційної діяльності загальнодержавного рівня, діяльність у сфері трансферу технологій та можливі шляхи покращення показників впровадження можна дізнатись з відповідних аналітичних матеріалів розміщених на офіційному вебсайті МОН.