A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Науковці СумДУ розробили клінічний протокол для лікування пацієнтів із COVID-19

Опубліковано 03 квітня 2020 року о 17:37

Фахівці медичного інституту Сумського державного університету створили стандарт надання допомоги людям, що мають середній чи тяжкий перебіг захворювання на COVID-19. Цей протокол вже затвердило управління  охорони здоров’я Сумської ОДА. Тож фахівці місцевих лікарень зможуть використовувати його у роботі з пацієнтами.

«Стандарт надання медикаментозної допомоги хворим на COVID-19, розроблений нами, покладений в основу локальних протоколів у Тернополі, Одесі та Волині. У терапії використовуються групи противірусних, антибактеріальних, жарознижувальних препаратів. Їхня ефективність була продемонстрована у низці тяжких випадків, тому вчасне призначення лікування збільшує ймовірність одужання пацієнта», — розповів завідувач кафедри інфекційних хвороб із епідеміологією СумДУ Микола Чемич.

Він зазначив, що протокол застосування лікарських засобів у пацієнтів із COVID-19 створено на базі рекомендацій ВООЗ та CDC. Варто наголосити, що протокол враховує досвід роботи інших країн і алгоритми лікування у Китаї, Ізраїлі, Ірані, Італії, Палестині тощо.

Розробкою алгоритму дій для лікування COVID-19 займалися фахівці вишу — Микола Чемич, Оксана Чемич та Тетяна Бинда. Серед укладачів протоколу —  голова групи експертів із інфекційних хвороб управління охорони здоров’я Сумської ОДА Ірина Троцька та міський дитячий інфекціоніст Марина Корнієнко.

Нагадаємо, що вчені іншого сумського вишу створили нові антисептики.