A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Наслідки військової агресії рф для української антарктичної програми: розпочалася консультативна нарада з Договору про Антарктику

Опубліковано 31 травня 2023 року о 15:45


30 травня 2023 року в Гельсінкі (Фінляндія) розпочалася 45-та Консультативна нарада з Договору про Антарктику.

Консультативні наради відбуваються щороку за участю держав-сторін Договору про Антарктику. Учасники обмінюються інформацією, проводять взаємні консультації з питань Антарктики, а також розробляють та рекомендують своїм урядам заходи для здійснення принципів і цілей Договору. На нараді розв'язують найголовніші питання спільного управління та взаємодії в Антарктиді. Учасниками Договору є 56 країн, але право голосу мають лише 29 Консультативних сторін, серед яких Україна. Представляли нашу державу директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий та керівник відділу міжнародного співробітництва НАНЦ Андрій Федчук.

На відкритті наради виступила держсекретарка Міністерства закордонних справ Фінляндії Іоанна Сумувуорі, яка засудила повномасштабну російську агресію. Натомість представники рф висловилися проти так званої «політизації» роботи системи Договору про Антарктику, що нібито негативно впливає на міжнародну співпрацю сторін, а масштаб впливу війни на українську антарктичну програму не є очевидним.

Напередодні засідання за підтримки фінської сторони була організована фотовиставка «Україна в Антарктиці: дослідження та незламність» для висвітлення роботи НАНЦ в умовах російської агресії. На виставці представлені світлини про хронологію досліджень України в Антарктиці, унікальну природу континенту. 

«Антарктида і Договір про Антарктиду не знаходяться у космосі. Коли одна сторона Договору повністю зневажає базові принципи ООН, ця сторона не може вимагати «деполітизації». Якщо ви запитуєте про прямий вплив військової агресії рф на українську антарктичну програму, подивіться на фотографії у фоє. Подивіться на фото, на якому офіс українського антарктичного центру, однієї зі сторін Договору, зруйнований балістичною ракетою іншої сторони Договору про Антарктику. Також подивіться на обличчя українських полярників, серед яких науковці, які наразі не можуть продовжувати антарктичні дослідження, тому що мусять боротися за свою Батьківщину, за нашу демократію на передовій. І це все прямий вплив війни на нашу антарктичну програму», – зазначив у виступі Євген Дикий.

Країни консультативних сторін Договору, окрім Китаю, засудили російську агресію.

Щиро дякуємо всім державам за висловлену підтримку України.