A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Національний антарктичний науковий центр приєднався до Європейської полярної ради

Опубліковано 08 квітня 2022 року о 16:00


Сьогодні, 8 квітня 2022 року, Національний антарктичний науковий центр приєднався до Європейської полярної ради.

Членство відкриває нові можливості для вивчення Арктики та Антарктики, а також покращить інтеграцію української науки в європейський дослідницький простір.

«Європейська полярна рада – це європейський "елітний клуб" полярних досліджень, до того ж доволі закритий. Приєднання НАНЦ – велика перемога. Можна навіть сказати, що ця подія є "першою ластівкою" членства України в ЄС, адже жодна країна-член ЄС із власною полярною програмою досліджень не може триматися осторонь колаборації в межах Ради», – відзначив директор НАНЦ Євген Дикий.

Відтепер українські вчені матимуть доступ до спільних європейських програм і зможуть брати участь без тривалих бюрократичних процедур. Також у нас буде можливість використовувати всі наукові полярні інфраструктури членів Ради, що особливо важливо для України, адже ми не маємо власних станцій в Арктиці, проте маємо амбіції розширити дослідження на цей регіон і наш науково-дослідний криголам, який допоможе в цьому.

Крім того, наразі НАНЦ працює над новою цільовою програмою полярних досліджень. Членство в Раді дасть можливість розробляти програму з урахуванням найкращих напрацювань європейської полярної науки, що забезпечить конкурентоспроможність українських вчених у ЄС.

Довідково

Європейська полярна рада (European Polar Board, EPB) є незалежною організацією, зосередженою на основних стратегічних пріоритетах у Арктиці та Антарктиці. Членами EPB є науково-дослідні інститути, логістичні оператори, фінансові агентства, наукові академії та урядові міністерства з усієї Європи.

Основний підхід до полярних досліджень EPB – розвиток спільного європейського дослідницького простору, в межах якого рішення щодо досліджень або екологічних ініціатив у полярних регіонах приймаються на основі незалежних, точних і своєчасних порад від провідних європейських експертів через механізм EPB.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки України надіслало звернення великим видавництвам наукової літератури, компаніям і науковим організаціям, яким належать провідні електронні ресурси наукової інформації.