A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Почався прийом документів у члени Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти – воно має запрацювати на початку 2019-го

Опубліковано 01 жовтня 2018 року о 16:00

Сьогодні, 1 жовтня 2018 року, почався прийом документів на конкурс у Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти. Податися можна до 31 жовтня 2018 року.

«Я хочу нагадати, що ми закладали в Закон «Про вищу освіту» Нацагентство як незалежний орган, який візьме на себе більшу частину регуляторних та контрольних функцій із забезпечення якості вищої освіти. Йдеться, наприклад, про акредитацію закладів освіти та освітніх програм, атестацію наукових кадрів, акредитацію спеціалізованих вчених рад, участь у розробці стандартів вищої освіти тощо. Як і в країнах Європейського простору, це має бути потужна експертна організація, що сформує чітку та зрозумілу систему оцінки якості та наглядатиме за тим, щоб всі «гравці» дотримувалися єдиних правил. Нам прикро, що роботу агентства не вдалося запустити ще в 2016 році, згаяно багато часу. Але зараз, коли новий Закон «Про освіту» наказав нам це робити «з чистого аркушу», ми сподіваємося швидко пройти всі процедури та дати старт агентству вже на початку 2019-го», – зазначив заступник Міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич.

Він висловив надію, що насамперед Нацагентство стане ключовим гравцем у системі зовнішнього забезпечення якості вищої освіти, а також містком між вищою освітою та ринком праці.

До складу Нацагентства мають увійти 23 члени: 3 представники роботодавців, 2 студентів вишів, не менш ніж по одному представнику від НАН, національних галузевих академій наук, ЗВО державної, комунальної та приватної форми власності.

Щоб взяти участь у відборі, потрібно надіслати пакет електронних (сканованих) копій документів на електронну адресу [email protected] Вичерпний перелік документів можна переглянути в офіційному оголошенні про конкурс. 

Подавати документи на конкурс можуть фахівці профільних установ – вишів, НАН, галузевих академій наук, а також ті, хто відповідає кваліфікаційним вимогам до кандидатів. Зокрема, усі претенденти мають вільно володіти українською мовою.

Серед інших вимог – вища освіта (крім студентів), науковий ступінь або вчене звання, досвід наукової роботи (крім студентів та роботодавців). Водночас представники роботодавців повинні мати досвід роботи за фахом не менше 5 років. Студенти або курсанти на момент участі у конкурсі мають підтвердити статус здобувача освіти. Більше про кваліфікаційні вимоги можна дізнатися тут  

Допущених до конкурсу кандидатів розподілять на 11 груп, відповідно до квот представників різних сфер в агентстві. Їх оцінювання проводитиме Конкурсна комісія, куди увійшло 9 осіб – представники європейських організацій, асоціації студентів, роботодавців, МОН, академій наук.

У процесі оцінювання враховуватиметься досвід роботи кандидатів у міжнародних чи вітчизняних організаціях, навчання за кордоном, професійні досягнення та інше. За кожним із критеріїв кожен член комісії ставитиме кожному учаснику від 1 до 10 балів. Далі бали підсумують та переведуть у конкурсну таблицю. Важливо, що під час підрахунку усіх балів максимальна і мінімальна оцінки не враховуватимуться.

Засідання конкурсної комісії проводитимуться відкрито. На них можуть бути присутніми науковці, експерти, народні депутати. Відеоматеріали засідання, а також інформація за результатами кожного з етапів проведення конкурсу будуть своєчасно оприлюднюватись на сайті МОН. Склад Нацагентства затверджуватиме Кабмін.

Нагадуємо, що 27 вересня почався конкурс з відбору команди полярників для 24-ї Української антарктичної експедиції (2019-2020 рр.) на станцію Академік Вернадський. Прийом документів триває до 30 листопада 2018 року.