A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

На Закарпатті відкрили вже шостий інклюзивно-ресурсний центр

Опубліковано 24 травня 2018 року о 18:06

У смт. Міжгір'ї Закарпатської області відкрили інклюзивно-дерсурсний центр (ІРЦ), у якому працюватимуть кваліфіковані логопеди, дифектологи, психологи та вчителі лікувальної фізкультури. Вони надаватимуть комплексну оцінку розвитку дитини, і у разі виявлення порушень, складатимуть програму корекційного навчання. Центр працюватиме на базі місцевої спеціалізованої школи.

“Фахівці центру складатимуть оцінку розвитку за кількома напрямами  - фізичний та психологічний розвиток, мовлення, навчальна діяльність. У разі виявлення у дитини особливих освітніх потреб, вони мають сформувати для неї індивідуальну програму розвитку. Такі центри замінюють застарілу систему психолого-медико-педагогічних консультацій. Це вже шостий ІРЦ в області, загалом їх планують відкрити близько вісімнадцяти”, - розповіла методист обласного методичного центру при Закарпатській ОДА Наталія Бокоч.

Новостворений заклад забезпечили тренажерами та обладнанням, які стимулюють інтелектуальний розвиток. Крім того, там надаватимуть консультації батькам дітей з особливими освітніми потребами та рекомендуватимуть, у якій формі краще здобувати освіту.

“У нашому районі є діти з особливими освітніми потребами, які навчаються в інклюзивних класах. Вони вчаться у звичайних класах з іншими дітьми, але при цьому відвідують корекційні заняття. До речі, саме зміст таких занять визначатимуть при комплексній оцінці у ІРЦ. Також маємо 2 класи зі спеціальною навчальною програмою”, - пояснила директор Міжгірського ІРЦ Оксана Пряха.

Нагадаємо, що МОН затвердило орієнтовний перелік обладнання, яким мають наповнити кабінети інклюзивно-ресурсних центрів.