A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

На своєму місці: українські студенти власноруч створюють турнікети та гектари маскувальних сіток

Опубліковано 11 травня 2022 року о 11:30


Від перших днів повномасштабної війни кожен намагається знайти власну зону впливу й якомога швидше наблизити перемогу України. Сьогодні розповідаємо про студентів і викладачів Українського Католицького Університету та Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка.

Група студентів Українського Католицького Університету з викладачем Олегом Фаренюком вирішили використати ресурс 3D принтерів факультету прикладних наук для друку медичних турнікетів для захисників і захисниць. Реалізації допомагають волонтери проєкту «3D Printing for Ukraine», а завдяки підтримці ІТ-компаній, зокрема EdPro та місцевих шкіл, студентам-волонтерам вдалося отримати декілька десятків принтерів.

«До нас надходило багато інформації про нестачу та погану якість турнікетів: вони швидко ламалися або ж були несправними. Така проблема може коштувати життя, тому ми вирішили навчитися робити якісні турнікети, а для виготовлення пластикових частин використовувати ресурс, який маємо – 3D принтери», – розповідають студенти-співзасновники ініціативи Карина Волохатюк і Андреа Козловський.

Перші 4 партії (близько 200 турнікетів) вже були передані воїнам на передову та врятували декілька життів. Студенти-волонтери з УКУ мають на меті виготовляти 100 одиниць якісних турнікетів на день і наразі працюють над масштабуванням виробництва.

Водночас студенти історичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка передали гектари маскувальних сіток нашим бійцям. Вони займаються цим від початку російсько-української війни та плетіння сіток можна назвати місцевою традицією ТНПУ імені В. Гнатюка.

«Задіяно весь історичний факультет, а студентська їдальня облаштована під локації для плетіння сіток. Від початку війни у 2014 році наші студенти сплели понад 12 тис. квадратних метрів, а за час повномасштабного вторгнення – понад 20 тис., які ми ми вже відправили багатьом військовим бригадам», – зазначив ректор ТНПУ імені В. Гнатюка Богдан Буяк.

Поширюйте історії про учнів, студентів і науковців, які наближають перемогу, додаючи до публікацій хештег #на_своєму_місці.

Нагадаємо, студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та Луганського державного медичного університету вкотре демонструють, що кожен наближає перемогу України на своєму місці.