A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

На своєму місці: історії творчих волонтерів

Опубліковано 30 червня 2022 року о 15:30


Війна продемонструвала кожному з нас, що ми сильні люди незалежної країни, які невпинно наближають перемогу на своєму фронті.

Для багатьох творчих людей переживання вилилися в бажання допомагати. Сьогодні ділимося історіями волонтерів, які мовою створення перемагають руйнування загарбників.

9-річний черкащанин Андрій розповідає світові історії війни через фігурки з полімерної глини. Наразі він вимушено разом із мамою та братом живе в Литві. Щодня хлопець ліпить із пластику героїв, які разом із родиною продає на ярмарках і в соціальних мережах. Під час першої ярмарки родина змогла зібрали більше 900 євро, а виручені кошти перерахували на потреби Збройних Сил України. Андрій створив понад 500 фігурок, 100 з яких передав українським воїнам на передову. Мама зізнається, що школяр став знаменитим не тільки в Україні.

«Наш приклад почав надихати людей у інших країнах: українські жінки та діти створюють різні поробки, продають їх і мають змогу на виручені кошти купувати все необхідне для ЗСУ. Від таких історій мурахи шкірою йдуть. Ми дуже раді, що стали для багатьох прикладом. Навіть якщо ти позбувся звичного життя, опинився в іншій країні – ти можеш допомогти Україні. Навіть якщо тобі 9 років. Куди тому «Марвелу», ми справді неймовірні», – каже мама Андрія.

У Луцьку волонтери-музиканти збирають кошти на тепловізор для ЗСУ, серед музикантів можна побачити різних артистів, яких об'єднує одна мета. Скрипалька Марія у вільний також бере участь у волонтерській ініціативі. Дівчина працює в філармонії, а після роботи встигає дарувати музику перехожим і збирати кошти для ЗСУ.

«Кожен допомагає як може: хтось ліпить вареники, хтось плете сітки, хтось робить щось інше. Багато волонтерів знаю, всі згуртовані. А ми – музиканти, ми краще за все вміємо грати», – зізнається лучанка.

Студенти Львівської академії мистецтв на уламках ракет і снарядів створюють картини. На смертоносному металі народжуються історії незламності та життя.

«Просто ти розумієш, що це за метал і звідки він прилетів. Що цей метал знаходився на території агресора. Що тут є відбитки тих нелюдів, які це зробили та справді важко на них малювати. Чисто фізично, не технологічно. Але це хороший символ, вони цю ракету створили щоб життя забрати, а ми розмальовуємо їх для того, щоб зберегти», – ділиться художниця Ольга.

У місті Гадяч музиканти теж упевнено наближають перемогу. Студенти, викладачі та випускники місцевого коледжу культури та мистецтв влаштували благодійний концерт на підтримку Збройних Сил України. Молодь під час концерту організувала й виставку-продаж картин студентів. Виручені кошти доклали до зібраних на імпровізованому концертному майданчику. Загалом вийшло майже 15 тис. грн, які були передані на потреби ЗСУ.

Пам’ятайте, що кожен здобуває Україні славу на своєму фронті. Поширюйте історії про учнів, студентів і науковців, які наближають перемогу, додаючи до публікацій хештег #на_своєму_місці.

Нагадаємо, у попередньому матеріалі ми розповідали про учнів-волонтерів і викладачів профтехів, які наближають перемогу України.