A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

На станції «Академік Вернадський» відбулася перезмінка українських антарктичних експедицій

Опубліковано 12 квітня 2022 року о 20:40


Навіть попри війну в Україні та складну світову логістику через COVID-19, 12 квітня 2022 року, на станції «Академік Вернадський» відбулася перезмінка українських антарктичних експедицій. 26-та Українська антарктична експедиція (УАЕ), що рік відпрацювала в Антарктиці, вирушила додому. Разом із нею до України прямує сезонний загін, що виконував роботи впродовж антарктичного літа. Натомість станцію прийняла команда 27-ї УАЕ, яка продовжить дослідження та безперервні вимірювання. 

«В Україні триває 48-й день незламного протистояння російським окупантам. Наперекір труднощам, наші вчені продовжують здійснювати важливі для всього людства дослідження в Антарктиді. Вдячний кожному полярнику за підготовку та проведення комплексних досліджень, бажаю вам легкого повернення додому, а новій команді – цікавих відкриттів», – зазначив Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. 

Уперше за 20 років перезмінку забезпечує власний український криголам «Ноосфера», що прибув до «Вернадського» 30 березня. Окрім зимівників 27-ї УАЕ, судно доправило на станцію близько 80 тонн різних вантажів (річний запас їжі та побутових засобів для полярників, будматеріали, нове обладнання для модернізації станції тощо), 140 тис. літрів пального (річний запас) В «автопарку Вернадського» з’явилися два снігоходи та два нові човни, які зараз використовують для розвантаження, а в майбутньому – для морських досліджень. 

Також команда науковців отримала снігоприбиральну машину – попередні 26 років полярники чистили сніг власноруч.

Відзначимо, що всі речі були закуплені торік і завантажені на «Ноосферу» перед її відправленням з Одеси у січні цього року (до початку війни).

Перезмінка завершилася традиційним передаванням станції. Наразі «Ноосфера» на борту з полярниками прямує до Чилі. На цьому шляху вона зробить ще одну зупинку. З Чилі учасників антарктичних експедицій літаками доправлять до Варшави, а звідти – наземним транспортом в Україну. «Ноосфера» ж до кінця війни не повертатиметься до Одеси, а базуватиметься в одному з портів Південної півкулі.

Нагадаємо, Національний антарктичний науковий центр приєднався до Європейської полярної ради.