A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

На що потрібно звернути увагу при здійсненні закупівель засобів навчання та обладнання для шкіл - роз’яснення МОН

Опубліковано 18 серпня 2020 року о 10:43

МОН направило на області лист-роз’яснення, в якому, зокрема, звертає увагу на дотримання певних чітких вимог під час закупівель засобів навчання та обладнання за кошти державного і місцевих бюджетів. Зокрема, йдеться про закупівлю комп’ютерного та мультимедійного обладнання, електронних освітніх ресурсів, обладнання для STEM-лабораторій, меблів тощо. Також важливо, що при проведенні таких закупівель необхідно враховувати й потреби шкіл в організації дистанційного навчання. 

Перелік та характеристики комп’ютерного обладнання визначені у Типовому переліку комп’ютерного обладнання для закладів дошкільної, загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти, затвердженого наказом МОН від 02 листопада 2017 року № 1440.

Вимоги до мультимедійного обладнання (у т. ч. інтерактивної дошки, мультимедійного проєктора з короткофокусним об’єктивом, багатофункціонального пристрою тощо), електронних освітніх ресурсів, пристосувань для навчальних кабінетів та STEM-лабораторій визначаються відповідно до Типового переліку засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів і STEM-лабораторій, затвердженого наказом МОН від 29 квітня 2020 року № 574. 

Вимоги до засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів початкової школи повинні відповідати вимогам, наведеним у таблиці 5 Типового переліку засобів навчання та обладнання для навчальних кабінетів початкової школи, затвердженого наказом МОН від 07 лютого 2020 року № 143, зареєстрованим в Мін’юсті 11 березня 2020 року за № 258/34541.

Вимоги до меблів визначаються відповідно до санітарного законодавства та національних стандартів України ДСТУ 22046:2004 «Меблі для навчальних закладів. Загальні технічні умови», ГОСТ 11015-93 (ИСО 5970-79) «Столи учнівські. Типи і функціональні розміри».

Засоби навчання та обладнання (крім деяких витратних матеріалів), що поставляються та використовуються в освітньому процесі в навчальних кабінетах і STEM-лабораторіях, повинні мати такі супровідні документи:

  • висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи;
  • технічний паспорт на виріб;
  • декларацію про відповідність вимогам технічних регламентів;
  • інструкції про використання та застосування, викладені українською мовою;
  • обов’язкові методичні матеріали для різних видів робіт відповідно до освітніх та навчальних програм.

У листі також зазначається, що цього року під час закупівель учасникам конкурсних торгів не обов’язково мати на предмет закупівлі Свідоцтво про визнання відповідності педагогічним вимогам. 

Міністерство освіти і науки України ще раз наголошує на неухильному та чіткому дотриманні законодавства під час організації та проведення закупівельних процедур.