A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

На сайті МОН розміщено результати опитування бізнесу щодо інноваційної діяльності та потреб в українських R&D

Опубліковано 28 серпня 2020 року о 15:39


Чи активно український бізнес займається інноваційною діяльністю і який має запит на дослідження та розробки – відповідне опитування провело МОН спільно з Мінекономіки та Мінцифрою. Фінальний аналітичний звіт було оприлюднено сьогодні, 28 серпня 2020 року, на сайті МОН. Окремо також можна переглянути перелік затребуваних підприємствами технологій за напрямами досліджень і розробок.

Загалом в опитуванні взяли участь 108 компаній. Найбільше з них було мікропідприємств – 36%, а найменше – 19% – середніх підприємств. Стосовно сфери діяльності, то найактивнішими виявилися представники інженерії, сфери послуг, сільського господарства та ІТ.

Запитання складалися з кількох блоків. На початку формувався профіль респондента – сектор, розмір, розташування, наявність іноземних інвестицій, а також для кожної компанії розраховувався індекс інноваційності. 

Наступні блоки були спрямовані на те, щоб зрозуміти, на якому етапі та рівні розробки бізнес готовий вкладати в неї кошти, чого представникам бізнесу бракує для інвестування в національний R&D сектор, які процедури державного регулювання є перешкодами на шляху зростання інноваційної активності компанії тощо.

Окремо досліджувалося питання співпраці компаній з українськими університетами та/або науковими установами, сильні та слабкі сторони такої співпраці й періодичність.

Для прогнозування майбутніх трендів респондентам було запропоновано зазначити ті напрями, які необхідно вдосконалити для пришвидшення впровадження українських R&D в реальний сектор економіки, та зазначити які технологічні зміни відбуватимуться у їхньому бізнес-секторі у короткостроковій та середньостроковій перспективах.

У майбутньому результати дослідження планується використати для: 

  • надання широкого доступу бізнесу до українських досліджень та розробок, які можуть мати низку переваг перед закордонними аналогами;
  • переорієнтування українського R&D сектору на вирішення реальних потреб бізнесу;
  • усунення бар’єрів та запровадження підтримки розвитку українських компаній на основі інновацій;
  • налагодження системної комунікації в трикутнику: держава, бізнес, ЗВО/наукові установи для посилення конкурентоспроможності вітчизняних продукції та послуг.

Нагадуємо, що на сайті МОН оприлюднено аналітичні довідки про перспективні напрями досліджень та розробок у світі та Україні.