A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

На сайті МОН розміщено Положення про психологічну службу, яке визначає її структуру, функції та напрям роботи

Опубліковано 20 серпня 2018 року о 18:07

Для соціального розвитку учнів, професійної підтримки вчителів, а також комфортної адаптації дітей до навчального процесу у закладах освіти працюватиме спеціальна психологічна служба. Текст відповідного Положення було опубліковано сьогодні, 20 серпня 2018 року, на сайті Міністерства освіти і науки України.

Психологічна служба працюватиме у закладах загальної середньої, професійної та вищої освіти. До її складу мають увійти психологи, соціальні педагоги, директори закладів, методисти навчально-практичних установ чи працівники психологічної служби департаментів, управлінь та відділів освіти.

Відповідно до нового Положення, психолог може брати участь у розробці та впровадженні розвивальних та корекційних програм, посібників, методичних рекомендацій та навчальних планів. За цих обставин фахівець має враховувати кількість учнів, які перебувають на індивідуальній та інклюзивній формі навчання, гендерні, вікові та індивідуальні особливості вихованців закладу. Крім того, психолог має надавати консультації з питань навчання, особистісного та професійного розвитку усім учасникам освітнього процесу.

Серед інших завдань психолога - допомога у професійному самовизначенні учнів, підготовка до взаємодії у інклюзивному середовищі, формування навичок здорового життя тощо.

Соціальний педагог вивчає та аналізує відносини в колективі, проводить заходи щодо протидії злочинності, наркоманії, алкоголізму, домашньому насильству тощо. Він також підтримує та сприяє адаптації учнів чи студентіва, які опинились у складних життєвих обставинах.