A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

На сайті МОН розміщено покрокові інструкції для абітурієнтів з Криму та Донбасу щодо вступу в заклади вищої освіти у 2018 році

Опубліковано 05 травня 2018 року о 14:52

Міністерство освіти і науки України спільно з Фондом «Відкрита політика» розробили «дорожні карти» для абітурієнтів з Криму та Донбасу. В них є докладна інформація про те, як і коли вступники з цих територій можуть вступити до вишів або ПТНЗ за спрощеною процедурою через освітні центри. Також там є корисна інформація для тих, хто вступатиме за звичайною процедурою, якщо навчався на екстернаті і здав ЗНО.

Інструкції розміщено на сайті Міністерства в розділі «Жителям Криму та Донбасу / Вступникам 2018» 

Вступ за спрощеною процедурою через освітні центри «Крим – Україна» та «Донбас – Україна» передбачає, що абітурієнту не обов'язково складати ЗНО, мати при собі паспорт або атестат про загальну середню освіту державного зразка.  Достатньо подати до 20 липня (до 18.00) заяву та заповнити освітню декларацію в освітніх центрах, які розпочнуть свою роботу вже з 4 червня (з переліком освітніх центрів можна ознайомитися за посиланнями: ОЦ «Крим-Україна» та ОЦ «Донбас-Україна» ).

Розроблені інструкції містять ключові дати щодо подачі документів, проведення вступних іспитів, зарахування, а також перелік необхідних документів та алгоритм дій, які має виконати вступник.

Крім того, в них можна знайти інформацію про те, як отримати атестат про загальну середню освіту та вступити до вишу за звичайною процедурою, склавши ЗНО.

Традиційно в цьому році для кримчан та вступників з Донбасу працює “гаряча лінія”, де вони можуть отримати консультації з питань вступу - в інструкції є посилання на мобільні додатки та контакти для зв'язку з консультативними центрами.

Нагадаємо, що в квітні МОН провело нараду з представниками ЗВО та місцевих департаментів освіти щодо організації вступу абітурієнтів з Криму та Донбасу.

Також раніше на сайті МОН повідомлялось, що для вступу кримчан в українські виші за спрощеною процедурою в 2018 році діятиме 35 освітніх центрів.

Довідково. В 2017 році за консультацією до освітніх центрів «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» звернулося майже 5 тис вступників. До українських вишів вступили через освітні центри – 1 550 осіб, що на третину більше ніж в 2016 році.