A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

На Рівненщині шкільні олімпіади проводитимуть онлайн

Опубліковано 10 листопада 2022 року о 16:45


Чи доречно проводити шкільні олімпіади у воєнний час?

Аргументи «за» і «проти» розглянули під час наради першого заступника голови Рівненської ОДА Сергія Подоліна з начальниками РВА, освітянами та представниками «Рівнеобленерго».

Освітянська спільнота обговорює, чи доречно проводити у воєнний час шкільні олімпіади. Аргументи «проти»: потенційна небезпека для дітей, якщо олімпіади проводитимуть наживо; дистанційний формат – прозорість виконання. Аргументи «за»: олімпіади – це потужна мотивація для обдарованих дітей; розвиток юних талантів не можна ставити на паузу під час війни – так ми гальмуємо розвиток освіченості. 

«Олімпіади Україні потрібні, але в новому форматі й без примусу. Освіта – основа держави, без якої нічого не буде. Ми зобов’язані дати можливість кожному талановитому учню спробувати свої сили. Саме тому було прийняте рішення проводити олімпіади в онлайновому форматі. Під‘єднатися можна буде як у школі, так і у власній оселі», – розповів Сергій Подолін.

Додатково узгодили графіки відімкнення світла у період, коли проходитимуть олімпіади. А також тривалість написання, алгоритм надходження завдань та дії учасників під час сигналу «повітряна тривога».

Куратор освітянської галузі також додав, що здібні діти обожнюють дух змагань і олімпіад. І якщо ми хочемо розвивати технології, то нам необхідно стимулювати таланти учнів. Маємо чітко розуміти і те, що певна частина молоді може назавжди лишитися за кордоном. Нехтувати розвитком покоління, яке стане відбудовувати країну в післявоєнний час, неприпустима розкіш. 

Щодо безпекового питання: Україна за останні роки дістала хороший досвід дистанційного навчання та проведення олімпіад зокрема. Якщо ж постане загроза «повітряної тривоги», всі учасники неодмінно мають спуститися у сховище. Після відбою – відбудеться продовження олімпіади.

Нагадаємо, команда України здобула найкращий командний результат на Європейській олімпіаді з інформатики для дівчат.