A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

На проведення фіналу WorldSkills Ukraine закладено понад 1 млн гривень – Олександр Костюченко під час відвідання конкурсу в Запоріжжі

Опубліковано 20 січня 2022 року о 18:01


Навесні 2022 року в Києві відбудеться фінал Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності WorldSkills Ukraine – для цього в держбюджеті закладено понад 1 млн гривень. Водночас цих коштів недостатньо для проведення заходу такого рівня, тож Міністерство залучатиме партнерські організації. Про це розповів заступник Міністра освіти і науки Олександр Костюченко сьогодні, 20 січня 2022 року, під час відвідування відбіркового етапу конкурсу в Запоріжжі.

Захід також відвідала голова підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Ольга Коваль.

"За 7 років проведення WorldSkills Ukraine встиг зарекомендувати себе не тільки як майданчик для визнання професійного таланту, а й як місце, де молодь може познайомитися з кращими роботодавцями країни. Бізнес пильно стежить за учасниками, їхньою кар'єрною траєкторією, адже знає, що перемога тут є маркером гарних навичок та знань. Завдяки дружній і теплій атмосфері, яка притаманна WorldSkills Ukraine, учасники обмінюються враженнями та думками між собою. Радію, що щороку родина WorldSkills тільки розширюється, а конкурс набирає обертів по всій країні", – зазначила Ольга Коваль.

Відбірковий етап у Запорізькій області мав відбутися наприкінці жовтня, але через перехід області до "червоної" зони карантину його перенесли на січень.

Впродовж 19-20 січня змагання проходять за 8-ма компетенціями, а саме: 

  • токарні роботи;
  • електромонтажні роботи;
  • слюсарні роботи;
  • кладка цегли;
  • підйом і транспортування вантажів;
  • експлуатація та обслуговування залізничного транспорту;
  • перукарське мистецтво;
  • зварювальні роботи.

Завтра, 21 січня, відбудеться офіційне закриття регіонального етапу та нагородження призерів.

До участі у запорізьких відборах подали заявки майже 100 осіб, але фактично до виконання завдань було допущено 73 учасника. Це учні місцевих закладів професійної та фахової передвищої освіти, робітники, що працюють. Для допуску на конкурсний майданчик учасники та майстри виробничого навчання, які їх супроводжують, організатори проходять експрес-тестування на COVID-19.

"Конкурс у Запоріжжі організовано на високому рівні, це один з показових регіонів. Вже у лютому ми розпочнемо підготовку до національного фіналу і зберемо перше у 2022 році засідання оргкомітету. Обговоримо концепцію заходу та, зокрема, фінансові питання. Оскільки популяризація професійної освіти нині є пріоритетом на державному рівні, на фінал WorldSkills Ukraine у держбюджеті передбачено понад 1 млн гривень. Але враховуючи кількість учасників та високий рівень конкурсу, ми вже зараз розуміємо, що цього недостатньо. Тож розпочнемо переговори з роботодавцями, потенційними спонсорами, які зацікавлені в підвищенні престижу робітничих професій. Тільки так, через реальні дії та інвестиції, сучасній молодій людині можна довести, що сучасний профтех дійсно змінився", – пояснив Олександр Костюченко.

Наразі м. Київ та усі області, крім Хмельницької, провели відбірковий етап WorldSkills Ukraine 2021-2022.

Довідково.

Всеукраїнський конкурс професійної майстерності Worldskills Ukraine – це своєрідні олімпійські ігри для учнів закладів професійної освіти та молодих кваліфікованих робітників. В Україні конкурс проводиться раз на два роки.

Вперше WorldSkills Ukraine було проведено у 2016 році. В межах змагання, зокрема, пропонуються позаконкурсні компетенції для школярів.

Організаторами конкурсу в Україні є Міністерство освіти і науки, ДНУ “Інститут модернізації змісту освіти” та Федерація роботодавців України. 

За умовами конкурсу перший, відбірковий, етап проводить місцева влада. Тоді як проведенням другого – фінального – етапу опікуються організатори.

Нагадаємо, стартувала кампанія «Ми – профі».