A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

На Львівщині фахівці «МАНЛаб» провели дослідницькі заняття для школярів

Опубліковано 22 липня 2021 року о 10:46


Працівники лабораторного комплексу «МАНЛаб» провели дослідницькі заняття зі школярами – членами Малої академії наук Львівської області – у межах проєкту «Відкрита освітня лабораторія» та профільної школи-табору Львівської обласної Малої академії наук. Заняття проходили на базі реколекційно-відпочинкового центру «Світлиця» в с. Брюховичі. 

Розділившись на групи, школярі по черзі виконували дослідницький практикум із шести робіт. Зокрема, під керівництвом кандидата педагогічних наук Ігоря Чернецького працювали з мобільним застосунком Phyphox, що дає змогу використовувати датчики смартфона для проведення досліджень та експериментів. 

Ознайомилися з відеоаналізатором Tracker, за допомогою якого можна вимірювати різні фізичні величини на основі опрацювання відео й комп’ютерного моделювання. Крім того, вивчали силу Ампера та явище електролізу, власноруч виготовляли механічну модель м’яза й досліджували її властивості. 

Також відбувся квест із первинного визначення мінералів та гірських порід з використанням застосунку Google Lens і мінералів з визначеною твердістю за шкалою Мооса. Квест провів експерт з мінералогії Євген Пащенко. 

Увечері школярі під керівництвом наукового співробітника НЦ «МАНУ», кандидата фізико-математичних наук Андрія Сімона провели спостереження за зоряним небом у телескоп. Науковець розповів учасникам про цікаві факти з астрономії та астрофізики щодо спостережень за птахами, а також поділився досвідом польових експедицій у Чорнобильському біосферному заповіднику, показав світлини тамтешніх тварин: коней Пржевальського, здичавілих корів, вовків, рисей. 

Під час заходів учні разом із викладачами відвідали астрономічну обсерваторію та метеомайданчик Львівського національного університету імені Івана Франка. 

Нагадаємо, в Івано-Франківському університеті впроваджуватимуть системи енергетичного менеджменту в будівлях.