A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

На Грибовицькому сміттєзвалищі провели випробування дослідної установки науковців Львівської політехніки та Львівського національного університету

Опубліковано 26 листопада 2021 року о 14:16


На Грибовицькому полігоні Львівської області провели випробування дослідної установки для очистки твердих побутових відходів, яка розроблена науковцями національного університету Львівська політехніка та Львівського національного університету імені Івана Франка.

Проєкт створено в межах виконання науково-технічної роботи, що фінансується Міністерством освіти і науки України за державним замовленням.

«Нами розроблена комплексна технологія очищення фільтратів полігонів твердих побутових відходів і сміттєзвалищ. Вона складається з двох стадій: аеробного та реагентного очищення. Ми проводили дослідження безпосередньо для Червоноградського та Грибовицького фільтратів, оскільки кожен фільтрат має свої особливості та для нього потрібно встановлювати окремі оптимальні умови очищення», – зазначив Мирослав Мальований, керівник науково-технічної роботи, а також завідувач кафедри екології та збалансованого природокористування Національного університету Львівська політехніка.

Завдяки лабораторним дослідженням науковці визначили оптимальні умови реалізації очищення та успішного вирішення проблеми Грибовицького сміттєзвалища.

«В резервуар потрапляє фільтрат, туди додають певні реагенти, після цього утворюються нерозчинні сполуки. Далі осад буде відфільтровуватися, а очищена вода стікатиме в систему водовідведення», — розповіла Лідія Бойчишин, керівниця проєкту від Львівського національного університету Івана Франка.

Апробація розробленої технології на дослідній установці продемонструвала позитивні результати. Рідина, яка залишається після очистки фільтрату, безпечна для довкілля та нею навіть можна поливати рослини.

Нагадаємо, Сергій Шкарлет продовжує перебувати з робочим візитом у Республіці Узбекистан.