A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

На центральному залізничному вокзалі Києва відкрили Iron Land — безбарʼєрний освітній розважально-спортивний дитячий пункт «СПІЛЬНО» — проєкт у співпраці Укрзалізниці та ЮНІСЕФ

Опубліковано 02 червня 2023 року о 21:00


Простір має тематичні секції: спортивно-ігрова зона від Руху здорової молоді JuniorS, футбольний корнер від ФК «Локомотив», повноцінний музей науки з цікавими залізничними експонатами від Малої академії наук. Тут можна не лише гратися та навчатися, а й отримати консультації психологів та лікарів.

Під час відкриття простору відбулася дискусія про те, як відновлювати та розвивати дитячо-юнацьку інфраструктуру, за участю першої леді України Олени Зеленської, віцепрем'єр-міністра з відновлення Олександра Кубракова, міністра освіти і науки України Оксена Лісового, Голова представництва ЮНІСЕФ в України Мурат Шахін, голови правління «Укрзалізниці» Євгена Лященка.

«Особливо важливо, що цей простір – безбар’єрний, бо саме в такому дусі має відбудовуватися країна. Ми як суспільство й раніше мали різні потреби та різні перепони. Але після пережитого на війні і в дітей, і в дорослих потреб стане більше. І найперша з них – потреба у комфортному, безстресовому житті. Не лише вокзали – весь простір країни прагнемо зробити зручним і людиноцентричним, щоб у наших дітей, які пережили стільки важких моментів, з’явилися нарешті моменти втіхи та радості»— зазначила перша леді Олена Зеленська.

Віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков звернув увагу присутніх, що дитиноцентричність — це один із головних принципів відбудови України.

Міністр освіти і науки Оксен Лісовий акцентував на важливості змінити ціннісний підхід до навчання.

«Перед нами стоїть виклик не лише відбудувати стіни, а й трансформувати зміст освіти та освітнього середовища. Адже сучасні безбар’єрні простори надають дітям розширені можливості якісного пізнання себе та світу. У таких просторах формуються дуже необхідні для сучасного світу м’які навички та цінності: свобода, впевненість, відкритість. Ми говоримо про комплексну трансформацію системи освіти, яка неможлива без переосмислення цінностей і культури», – наголосив Оксен Лісовий.

Голова представництва ЮНІСЕФ в України Мурат Шахін представив присутнім дитячий простір «Спільно» та зазначив, що такі місця дають дітям можливість реалізовувати їхній потенціал та почуватися в безпеці попри війну. Адже діти, які сьогодні мають можливість навчатися та розвиватися, завтра стануть лідерами на шляху відновлення України.

Голова правління «Укрзалізниці» Євген Лященко говорив, що залізниця має бути дружньою до дітей та сімей: «Після евакуації понад 1 млн дітей до безпечних місць та в очікуванні їхнього найскорішого повернення ми поставили амбітну мету – стати найбільш дружньою до дітей залізницею в Європі. Потреби маленьких пасажирів чи матерів з немовлятами враховуємо – фактично все необхідне для наших пасажирів з точки зору безпеки та комфорту. Саме тому ми створили команду, покликанням якої є розробити і запровадити універсальні рішення для створення безбар’єрних та дружніх до родин вокзалів».

Пункт «Спільно» пристосований для зручного перебування батьків із дітьми, має зони для підзарядки смартфонів та продумані місця очікування для батьків. Простір функціонуватиме з 06:00 до 23:00, тут працюватимуть професійні аніматори та психологи ЮНІСЕФ, анонси всіх цікавих подій у Iron Land можна буде знайти на відповідній сторінці в інстаграмі.