A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

На Буковині розпочалася робота стратегічної сесії керівників ЗВО

Опубліковано 01 березня 2023 року о 16:25


Сьогодні, 1 березня 2023 року, у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича розпочалася дводенна робота стратегічної сесії керівників закладів вищої освіти, ініційована Міністерством освіти і науки України.

Захід присвячений важливим стратегічним напрямам: розвитку педагогічної та вищої освіти в післявоєнний період України.

Роботу заходу розпочав Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. До участі у стратегічній сесії долучилися народні депутати України, представники Національної академії педагогічних наук України, керівники закладів вищої освіти та міжнародні партнери.

У перший день стратегічної сесії розглянуто питання педагогічної освіти та перспективи її розвитку. Зокрема, йдеться про модель очікуваного закладами вищої освіти випускника школи, здатного опановувати наукоємні та інноваційні освітні програми вищої освіти і, відповідно, – модель сучасного вчителя, здатного сформувати такого випускника. 

«Ми повинні опрацювати усі складові, адже освіта – це єдина система, яка може бути ідеальною лише завдяки комплексному підходу. Ідеологія підготовки вчителя, наставника (тьютора) повинна відповідати розвитку сучасного світу, а також мати необхідні інструменти для перспективи на 20 років. Попри воєнний стан в Україні, ми продовжуємо працювати над формуванням освіченого майбутнього. Еліту має формувати еліта!» – зазначив Сергій Шкарлет.

Також учасники сесії розглянули концепт сучасної школи та педагогічного університету, що забезпечують належну якість підготовки здобувачів. Обговорено стан педагогічної освіти, фактори, що впливають на розвиток системи, можливі шляхи подолання перешкод для бажаного рівня розвитку.

За результатами стратегічної сесії сформульовано завдання та шляхи їхнього виконання у співпраці з Національною академією педагогічних наук, Національним агентством кваліфікацій, закладами вищої освіти, іншими стейкхолдерами.

Нагадаємо, 31 країна проголосувала за обмеження участі рф і рб в органах Комітету Конвенції про визнання кваліфікацій з вищої освіти в Європейському регіоні.