A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

Монтаж сантехніки та робота з сучасним обладнанням: в Україні визначили найкращих майстрів серед учнів ПТНЗ

Опубліковано 27 квітня 2018 року о 10:00

Команди учнів професійно-технічних навчальних закладів з Черкас, Чернігова та Одеси змагалися у заключному етапі Всеукраїнського конкурсу фахової майстерності з професії “Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування”. Після низки завдань організатори визначили переможців, які зможуть пройти стажування у лідерів галузі.

“Усі учасники надзвичайно талановиті, бо дійти до фіналу Всеукраїнського конкурсу - це вже велике досягнення. Для нас важливо створювати більше платформ для державно-приватного партнерства, відкривати для молоді можливості професійної реалізаціїї в Україні.Ми вдячні, що роботодавці допомагають нам проводити такі заходи та підвищувати престиж професійної освіти серед українців”, - зазначила генеральний директор директорату професійно-технічної освіти МОН Ірина Шумік.

Попередньо фіналісти пройшли відбірковий етап змагання у Броварах. У ньому учні та випускники 10-х ПТНЗ демонстрували практичні вміння. Важливо, що усі учасники конкурсу є вихованцями ліцеїв або училищ, на базі яких створені навчально-практичні центри відповідного напряму.

У фіналі команди учнів мали виконати проект з монтажу сантехніки. При цьому, їх не обмежували в часі. Головним критерієм була якість роботи та вміння охайно працювати. Це пов'язано з тим, що умови конкурсу мали бути наближеними до реальних ситуацій, коли майстер працює не на швидкість, а на якість.

Переможців визначало фахове журі, до якого увійшли інженери, технічні директори компаній та представники бізнесу. Вони перевіряли вміння учасників працювати з сантехнікою та обладнанням, які не використовуються учнями під час практичних занять. Серед інших критеріїв - монтаж гіпсокартону, робота з профілями, а також дотримання чистоти робочого місця загалом.

“Коли дізналися про проведення конкурсу, одразу поцікавилися в учнів, чи є намір брати участь. Охочих виявилося достатньо, щоб набрати учасників для основного змагання та взяти кількох хлопців у запас команди. Особливої підготовки чи тренувань не проводили. По-перше, тому що не мали конкретних завдань, а по-друге, усі учні мають достатньо практики завдяки навчанню у НПЦ. Загалом, мотивація для участі серед наших учнів є досить великою, бо для них це можливість проявити професійні навички, познайомитися з роботодавцями та практиками”, - розповів в.о. директора Чернігівського ліцею Максим Поджарий.

Він також додав, що завдяки використанню сучасного обладнання у НПЦ, випускники стають затребуваними на ринку праці, отримують гарні відгуки від роботодавців, мають гарний заробіток.

За результатами змагань першу сходинку розділили вихованці Одеського центру професійно-технічної освіти Куценко Олександр та Махмудов Володимир з учнями Черкаського вищого професійного училища будівельних технологій Задніпрянцем Валентином та Бондаренко Максимом. Друге місце посіли учні Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту Єзепа Ілля та Пастушенко Андрій.

Крім того, під час конкурсу учні та керівники навчальних закладів могли познайомитися з учасниками фестивалю Install Fest - представниками великих виробництв та підприємств. Результатом стала усна домовленість про стажування вихованців закладів, а також встановлення навчальних стендів у ПТНЗ.

Конкурс реалізовано в межах українсько-швейцарського проекту “Державно-приватне партнерство для поліпшення санітарно-технічної освіти в Україні” за фінансової підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC) та компанії Геберіт Інтернешнл Сейлз АГ (Geberit) та виконується Ресурсним центром ГУРТ за підтримки Міністерства освіти і науки України.

Нагадаємо, що цьогоріч буде створено вдвічі більше НПЦ з сучасним обладнанням на базі закладів профосвіти, ніж торік – виділено 100 млн грн