A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН звернулося до видавництв і компаній-власників ресурсів наукової інформації із закликом припинити співпрацю з російськими та білоруськими науковцями

Опубліковано 07 квітня 2022 року о 09:35


Міністерство освіти і науки України надіслало звернення великим видавництвам наукової літератури, компаніям і науковим організаціям, яким належать провідні електронні ресурси наукової інформації, закликавши їх у відповідь на агресію рф проти України: 

  • повністю припинити співпрацю з російською федерацією, позбавити російські установи доступу до електронних колекцій журналів, книг, баз даних; 
  • припинити співпрацю з громадянами рф, які працюють у компаніях і представництвах; 
  • припинити проведення навчальних та інших заходів, призначених для науковців із рф. 

Крім того, Міністерство закликало призупинити співпрацю й із РБ, позбавивши білоруські установи доступу до електронних ресурсів наукової інформації.

Листи направлено більш як 30 видавництвам, компаніям і науковим організаціям: Clarivate, Elsevier, Springer Nature, John Wiley & Sons, Oxford University Press, Cambridge University Press, SAGE Publications, Emerald Publishing, Institute of Electrical and Electronics Engineers, Royal Society of Chemistry та іншим електронним ресурсам, які були доступні для російських і білоруських вчених.

Російські вчені мають бути інтелектуальним авангардом російського суспільства, проявляти критичне мислення на противагу пропагандистським наративам, спрямованим проти України та демократичного світу. Проте реальна реакція наукової спільноти рф демонструє протилежне ставлення до війни та вторгнення рф на територію суверенної України.

Раніше низка видавництв і компаній уже опублікували заяви на підтримку України, повідомили про припинення діяльності в рф і заходи, які вживаються для підтримки українських вчених. Зокрема, спільну заяву опублікувала низка великих видавництв світу, які повідомили про безпрецедентний крок щодо призупинення продажу та маркетингу продуктів і послуг для дослідницьких організацій із рф і РБ.

Міністерство освіти і науки України сподівається, що всі видавці наукової літератури, міжнародні компанії та наукові організації підтримають заклики щодо належної відповіді на агресію проти України.

У листах до великих видавців наукової літератури та міжнародних компаній також йдеться про важливість надання українським вченим відкритого доступу до електронних ресурсів наукової інформації (журналів, книг, патентних та інших баз даних) з метою підтримки наукової та інноваційної діяльності в цей непростий для України час.

Нагадаємо, великі видавництва та компанії вже відкрили доступ до своїх ресурсів для українських вчених у межах проєкту Research4Life.