A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН завжди відкрите до діалогу з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, – Сергій Шкарлет

Опубліковано 12 лютого 2021 року о 10:05


Міністерство освіти і науки України підтримує необхідність діалогу між державою та релігійною спільнотою для подальшого вдосконалення державно-конфесійних відносин, зокрема у сфері освіти. На цьому наголосив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет під час зустрічі з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, яка відбулася 11 лютого.

Міністр зазначив важливу роль у забезпеченні такого діалогу через діяльність Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при МОН.

«Духовна сфера є об’єднувальною для всіх людей. МОН відкрите для всіх, хто несе в суспільство мораль та спрямовує свої зусилля на об’єднання України», – зазначив Сергій Шкарлет.

Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви, Верховний Архієпископ Києво-Галицький, Головуючий у Всеукраїнській Раді Церков і релігійних організацій Святослав Шевчук висловив подяку МОН за те, що проєктом Типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти передбачено викладання Етики/Курсів морального спрямування в 5-6 класах усіх шкіл України.

За його словами, Всеукраїнська Рада, висловлюючи спільну позицію, клопотала щодо необхідності запровадження такої дисципліни. Міністерство врахувало позицію громадянського суспільства.

Міністр Сергій Шкарлет, своєю чергою, зазначив, що вибір конкретних модельних програм, за якими здійснюватиметься таке викладання, відповідно до законодавства, є прерогативою самих закладів загальної середньої освіти та батьків.

«Хочу підкреслити, що МОН не пропонує зробити обов’язковою “християнську етику”. У проєкті Типової освітньої програми запропоновано дисципліну “Етика”. Сам проєкт підготовлений на виконання Державного стандарту базової середньої освіти, який почне впроваджуватися з 2022 року як продовження реформи “Нова українська школа”. Кожна школа на основі Типової освітньої програми зможе формувати різні варіанти викладання цього предмету. На моє переконання, як батька школярки, наші діти мають виховуватися в повазі одне до одного, володіти певними етичними нормами поведінки», – зазначив Сергій Шкарлет.

Окрім того, представники ВРЦіРО відзначили активну роботу комісій з державного визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання, виданих закладами вищої духовної освіти.

Під час зустрічі було порушено питання діяльності комісії з антидискримінаційної експертизи та порядку її формування, необхідності врахування особливостей закладів вищої духовної освіти під час державного ліцензування їхньої діяльності, важливості забезпечення особливостей функціонування етноконфесійних закладів освіти, забезпечення дотримання законодавчо передбаченого принципу «гроші за учнем» з метою державного фінансування діяльності приватних закладів загальної середньої освіти, зокрема заснованих релігійними організаціями, а також інші питання.

Також сторони обговорили питання підготовки та підписання Угоди про співпрацю між МОН і ВРЦіРО.

Нагадаємо, 1809 шкіл, у яких навчається понад мільйон учнів, модернізували харчоблоки у 2020 році, на що вперше було спрямовано кошти державного бюджету. Це стало можливим завдяки реформі шкільного харчування, яка впроваджується за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської.