A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН закликало компанії Clarivate та Elsevier припинити співпрацю з РФ

Опубліковано 03 березня 2022 року о 18:06


В умовах повномасштабної російської агресії увесь демократичний світ об’єднався та підтримує Україну. Наукова спільнота нашої держави також потребує повної підтримки та солідарності з боку світової наукової спільноти. Максимальне обмеження використання Російською Федерацією, її установами та громадянами інформації у сфері науки та технологій стане належною відповіддю на застосування проти нашої країни танків і ракет.

Міністерство освіти і науки звернулося до компаній Clarivate та Elsevier, яким належать найбільші реферативні, бібліографічні бази даних Web of Science та Scopus, із закликом:

  • повністю припинити співпрацю з Російською Федерацією, позбавити російські установи, а також установи, утворені з 2014 року на тимчасово окупованих територіях України, доступу до баз даних Web of Science, Scopus і всіх інших електронних баз даних і інструментів, які належать компаніям;
  • припинити співпрацю з громадянами Російської Федерації, які працюють у компаніях і їх представництвах;
  • припинити індексування реферативними, бібліографічними базами даних Web of Science та Scopus журналів, що видаються російськими установами, а також установами, що діють на тимчасово окупованих територіях України;
  • припинити проведення компаніями навчальних й інших заходів, призначених для вчених з Російської Федерації;
  • припинити існування російського індексу наукового цитування (RSCI) як окремого індексу платформи Web of Science.

«Ці заходи цілком виправдані та логічні, враховуючи, що російська наука використовується їхньою владою в агресивних цілях для злочинної пропаганди, а також працює на зміцнення військово-промислового потенціалу держави, яка відкрито погрожує світу ядерною зброєю», – зазначив заступник Міністра з питань європейської інтеграції Олексій Шкуратов.

Враховуючи сприяння білоруської влади нападу Росії на Україну, МОН також зазначило про доцільність призупинити співпрацю з Республікою Білорусь і позбавити білоруські установи доступу до всіх електронних баз даних, що належать компаніям Clarivate та Elsevier.

Олексій Шкуратов зазначив, що Україна вірить у демократичний світ, який не може залишатися байдужим, а підтримуватиме нашу державу реальними діями.

Ввечері 2 березня компанія Clarivate на офіційній сторінці в фейсбук повідомила про рішення виділити 100 тис. доларів США для надання допомоги Україні. 

МОН вдячне за цей крок та підтримку України. Водночас Міністерство наголошує на недостатності таких заходів та зазначає про необхідність припинення обома компаніями співпраці з РФ, її вченими та установами. 

Українська наукова спільнота чекає відповідних заходів, свідченням чому є численні звернення українських установ та організацій до обох компаній з такими проханнями.

Нагадаємо, МОН ініціювало питання щодо обмеження можливостей участі РФ у всіх інструментах ЄС щодо наукового та інноваційного співробітництва.