A-
A+
Пошук
Пошук офіційних документів
Шукайте накази Міністерства та інші законодавчі акти в галузі освіти та науки

МОН висловлює співчуття з приводу смерті ректора Дніпровського державного технічного університету Олександра Коробочки

Опубліковано 12 лютого 2022 року о 18:30


Сьогодні, 12 лютого 2022 року, на сімдесятому році життя помер Олександр Миколайович Коробочка, доктор технічних наук, професор, академік Підйомно-транспортної Академії наук України, ректор Дніпровського державного технічного університету.

Олександр Миколайович був заслуженим працівником освіти України, Почесним професором НТУ «Київський політехнічний інститут», Карагандинського державного технічного університету та Міжнародного турецько-казахського університету імені Х.А. Ясаві.

Олександр Коробочка народився 1 січня 1953 року в місті Алі-Байрамни, Азербайджан. У 1975 році він закінчив із відзнакою Дніпродзержинський індустріальний інститут за спеціальністю «Технологія машинобудування, металорізальні верстати та інструменти». Того ж року розпочав професійну діяльність у стінах рідного закладу освіти: працював на посадах інженера, старшого інженера, молодшого та старшого наукового співробітника.

У 1995 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук, у 2000 році йому було присвоєне вчене звання професора.

Під час роботи у Дніпровському державному технічному університеті Олександр Коробочка обіймав посади доцента кафедри технології машинобудування, декана механічного факультету, проректора з навчальної роботи, завідувача кафедри «Автомобілі та автомобільне господарство», з 2008 року став ректором університету. Учений керував науковою школою «Автомобілі та автомобільне господарство», у межах якої виконувалися фундаментальні та прикладні дослідження щодо властивостей зносостійких покриттів робочих поверхонь деталей газорозподільного механізму двигунів внутрішнього згоряння.

У науковому здобутку Олександра Коробочки 250 наукових праць, 20 з яких видані за кордоном, 22 патенти на винаходи та корисні моделі. Він автор 5 монографій, 14 навчальних посібників, виданих у співавторстві, а також 2 підручників із грифом МОН України. Під його керівництвом підготовлено 7 кандидатів технічних наук.

Життя Олександра Коробочки – приклад успішного керівника та науковця, який цікавився кращими світовими практиками та успішно впроваджував їх в українську систему вищої освіти та науки. За його ініціативи на базі університету було утворено Освітній округ – пілотний проєкт регіональної інтегрованої системи освіти Дніпродзержинська. Це дозволило об’єднати та підсилити всю структуру закладів освіти регіону та включити в цю систему промислові підприємства.

Міністерство освіти і науки України висловлює співчуття рідним, колегам і колективу Дніпровського державного технічного університету зі щирою скорботою та світлою пам’яттю.